Kostreš: Putina pitati šta je Srbija dobila otmicom NIS-a

"Dramatično se zanemaruju intereresi građana vojvođanskih mesta u kojima se nalaze nalazišta nafte i gasa"

13. jan 2019

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je od vlasti u Srbiji da tokom predstojeće posete predsednika Rusije Vladimira Putina, pokrenu pitanje revizije međudržavnog sporazuma kojim je Srbija ruskom partneru prodala Naftnu industriju Srbija (NIS).

„Energetski sporazum između Srbije i Rusije ima katastrofalne posledice po našu državu i građane. NIS je prodat uz obećanje da će Srbija zaraditi od izgradnje Južnog toka. Pre četiri godine Rusija je odustala od Južnog toka, a Srbija ostala bez nacionalne naftne kompanije, naftnih i gasnih rezervi, geotermalnih izvora, imovine NIS-a i bez tri milijarde dinara koje je uložila u zajedničku firmu formiranu zbog izgradnje Južnog toka“, podsetio je Kostreš u pisanoj izjavi.

On je podsetio i da je ruskom partneru omogućeno da Srbiji ne plaća zakonsku rudnu rentu u iznosu od sedam odsto, kako propisuje Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, već „svega tri odsto“.

„Na taj način se dramatično zanemaruju intereresi građana vojvođanskih mesta u kojima se nalaze nalazišta nafte i gasa, te postrojenja NIS-a. Mokrin, Kikinda, Elemir, Jermenovci, Turija ili Janošik svakodnevno se suočavaju sa problemom niske rudne rente i uništavanjem infrastrukture“, dodao je Kostreš.

Kako je dodao, redefinisanje Energetskog sporazuma, kako bi on doneo više koristi za državu Srbiju i njene građana, bio bi „vrhunski patriotizam“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga