Kostreš: Država da zaštiti domaće proizvođače od kompanije Tenis

"Ako je vrednost Tenisove investicije 100, umesto najavljenih 400 miliona evra, i ako će umesto 20, podići svega tri farme i jednu klanicu, a umesto 8.000 zaposliti 250 radnika, da li će vlast nešto promeniti i u pristupu sa naše strane?”

04. sep 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da javnosti predoči da li će država i na koji način da zaštiti svoje građane, a pre svega domaće proizvođače, od nemačke kompanije Tenis koja bi trebalo da počne sa svojim investicijama i preuzimanjem poljoprivrednog zemljišta u dugoročni zakup od 1. novembra.

“Javnost i dalje nije upoznata pod kojim tačno uslovima ta kompanija namerava da podiže farme po Vojvodini, kao i ekonomskim i ekološkim posledicama koje će to izazvati. Ako je vrednost Tenisove investicije 100, umesto najavljenih 400 miliona evra, i ako će umesto 20, podići svega tri farme i jednu klanicu, a umesto 8.000 zaposliti 250 radnika, da li će vlast nešto promeniti i u pristupu sa naše strane?”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, tokom četiri godine od najave dolaska te kompanije, potpisan je Memorandum o razumevanju, usvojen Zakon o poljoprivrednom zemljištu i već im je dato skoro pet hiljada hektara zemljišta u dugoročni zakup na 30 godina u Kikindi i Zrenjaninu, a planira se, ili se bar planiralo, još toliko u Vršcu, Plandištu ili Sečnju.

“Da li nešto menja u pristupu sa naše strane činjenica da će prihod države po hektaru umesto hiljadu evra, po svoj prilici biti za četvrtinu manji? Možemo li pojačati svoju poziciju u ugovoru koji tek treba da bude potpisan?”, upitao je Kostreš.

“Zašto se ne bi u ugovoru peciziralo da Tenis, ipak, kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše naše selo i proizvodnju? Ili se barem obavezati da kupuje hranu od njih? Zašto bismo i dalje pristajali na to da se Tenisu daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam?”, naveo je Kostreš.

Upitao je i na koji način će tačno biti zaštićena prava tih 250 radnika, s obzirom na “vrlo loš glas” koji po tom pitanju prati ovu kompaniju.

“Koliki će, uopšte, biti kapacitet tih farmi i koliko će puta biti manji od najavljivanog? I, kakvu će opremu i tehnologiju Tenis doneti? Kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagađivanje zemljišta? Hoće li i to biti kao u Nemačkoj ili po nekim drugim pravilima koja bi mogla da ugroze naše građane?”, upitao je Kostreš.

On je optužio Pokrajinsku vladu da uporno ćuti i poručio joj je da je dužna da zaštiti vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, vojvođanske paore, ali i životnu sredinu i uopšte interese Vojvodine insistirajući da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga