Koalicija: U Srbiji suspendovana sloboda mišljenja i izražavanja

"Državni organi podstiču i promovišu zastrašivanje svojih političkih protivnika"

23. jun 2017

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je danas da država Srbija snosi apsolutnu odgovornost za otkazivanje projekcija filmova o Kosovu u Nišu i Kraljevu jer svojim delovanjem podstiče ekstremne desničare da ugrožavaju bezbednost novinara i drugih građana koji su bili zainteresovani da pogledaju ove filmove i prisustvuju javnoj debati posle projekcije.

Država koristi ekstremiste da bi suspendovala slobodu mišljenja i izražavanje, a blagonaklon odnos policije prema nasilnicima više je nego očigledan“, ističe se u saopštenju.

Ukazuje se i da vlast u Srbiji neprestano produkuje atmosferu straha i nasilja, te da je odsustvo sankcionisanja napadača na novinare i drugih nasilnika „jasan signal da državni organi podstiču i promovišu zastrašivanje svojih političkih protivnika“.

„Podsećamo da su se u oktobru prošle godine u Nišu sastali premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Srbije i sadašnji predsednik Aleksandar Vučić. Tada ne samo da nije bilo nijedinog incidenta, već nije bilo ni jednog čoveka u odeći sa desničarskim obeležjima, što ukazuje na to da država ima mehanizme da spreči ovakve incidente, samo je potrebna volja da ih primeni“, ocenjuje Koalicija.

U saopštenju se napominje da incident u Nišu i sramotno otkazivanje projekcije u Kraljevu, kojima su prethodili i incidenti u Beogradu i Novom Sadu, „predstavljaju scenario koji smo gledali devedesetih, a koji ćemo očigledno i drugim povodima i na drugim mestim, gledati u budućnosti“, te čiji je cilj uspostavljanje totalitarnog ustrojstva države u kojem neće biti mesta ni za koga ko drugačije misli.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija (AOM).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga