- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kiselički: Suspendovati Zakon o nacionalnim savetima

Savetnica gradonačelnika Subotice za pitanja školske mreže Ljubica Kiselički izjavila je da će se zatražiti suspendovanje Zakona o savetima nacionalnih manjina, odnosno njegova hitna izmena zbog nadležnosti koje su  u upravljanju školama data tim telima manjinske autonomije.

Kiselički je za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo) kazala da su te nadležnosti u nekim slučajevima „antidemokratske”, pošto je, kako je ocenila, taj zakon omogućio da iz upravljanja školama bude isključeno dve trećine građana Subotice.

Ona je obrazložila da se taj “problem” odnosi na izbor školskih odbora u školama koje je Nacionalni savet Mađara označio kao škole od posebnog značaja za mađarsku zajednicu.

Dodala je da u takvim školama Nacionalni savet Mađara ima i pravo veta prilikom izbora direktora škola, ukoliko kandidat školskog odbora ne odgovara nacionalnom savetu, bilo koliko da ga prihvata i kolektiv.

„Na primer, gimnaziju ‘Veljko Petrović’ u Somboru, gde je prošle godine 36 đaka učilo na mađarskom a 531 na srpskom, nacionalni savet je proglasio za školu od posebnog interesa sa stanovišta Mađara i dobili su pravo veta. To je nonsens i tražićemo suspendovanje zakona”, rekla je Kiselički.

S druge strane, predsednica odbora Nacionalnog saveta Mađara za obrazovanje Livia Jo Horti usprotivila se ovakvoj inicijativi i kazala da se ni u jednoj drugoj lokalnoj samoupravi sa srpskom većinom nije postavilo ovakvo pitanje.

Ona je ocenila da se iza ovog ‘straha” zapravo krije početak izborne kampanje i ispoljavanje „zle namere”. Optužila je školske odbore u Subotici da kroz odbijanje da prihvate da nacionalni savet učestvuje u upravljanju školama, odnosno da koristi zakonsko pravo, znači da je stigla sugestija da to ne prihvate.

„Takvim odbijanjem škole, odnosno školski odbori prihvataju kršenje zakona”, poručila je Livija Jo Horti.

Ona je odbacila kritike na pravo veta i kazala da je cilj tog prava da se obezbedi da na čelo neke obrazovne ustanove dođe osoba koja može dobro da sarađuje sa nacionalnim savetima, đacima, roditeljima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!