- Autonomija - https://www.autonomija.info -

JUKOM: Vučić ugrožava podelu vlasti u Srbiji

Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) saopštio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, svojom istupom ugrozio načelo podele vlasti u Srbiji i da taj istup predstavlja mešanje u sudsku i zakonodavnu vlast.

„Izjava Predsednika Srbije na konferenciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kojoj su prisustvovali isključivo predstavnici izvršne vlasti, najava je ukidanja suđenja u razumnom roku kao ustavne garancije prava na pravično suđenje i kritikovanje kaznene politike sudova u Srbiji, predstavljaju grubo kršenje načela podele vlasti na kojima počiva ustavni poredak Srbije“, saopštili su iz te organizacije.

JUKOM je ocenio da istup predsednika predstavlja nastavak mešanja u nezavisnost pravosuđa koje je do sada više puta viđeno u medijima kroz nedozvoljeno komentarisanje sudskih odluka.

Ta organizacija je navela da predlogom Ustavnih amandmana već postoji tendencija smanjenja nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca i da najavljene izmene krivičnih propisa Srbije predstavljaju pretnju za pravo građana na pravično suđenje.

JUKOM dodaje da nove mere moraju da budu donesene u propisanoj proceduri, uz ozbiljnu analizu prava i prakse i uz sveobuhvatnu javnu raspravu.

„Najavljivanje oštrije kaznene politike, mimo adekvatne stručne rasprave u potpunosti zaobilazi mišljenje nadležnih organa pravosuđa i predstavlja mešanje predsednika Republike i u sudsku i u zakonodavnu vlast“, ocenio je JUKOM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u subotu najavio da će Srbija uvesti doživotne zatvorske kazne za višestruke ubice, za ubistva dece, kao i za druga najteža krivična dela, posebno ona koja imaju elemente nasilja, za koja će minimalne i maksimalne kazne biti povećane.

Vučić je takođe obećao da će država da „pregazi“ kriminalce.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!