JKP Vodovod i kanalizacija dao Promenadi privremenu dozvolu za upuštanje podzemnih voda

Nastavljaju se brojne kontroverze oko Promenade

24. okt 2018

Javno komunalno preduzeće (JKP) Vodovod i kanalizacija iz Novog Sada dalo je saglasnost za privremeno “upuštanje” podzemnih voda investitoru u tržni centar “Promenada” do 30. novembra, a nakon zahteva izvođača radova, koji je podnet zbog, kako se navodi, “lokalnih intervencija temeljne ploče”.

Oko izgradnje “Promenade” u Novom Sadu pojavile su se brojne kontroverze, upravo zbog upuštanja podzemnih voda u kanalizacioni sistem grada.

Prvo je Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja učestvuje u gradskoj vlasti, upozorila da postoji realna opasnost da, zbog neodgovarajućih temelja za tržni centar, investitor upuštanjem 60 litara vode u sekundi u kanalizaciju može da teško ošteti kanalizacioni sistem grada, zatim da ugrozi deo izvorišta pijaće vode a na duži rok da ugrozi i temelje stambenih zgrada u naselju Liman.

Potom su i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i opozicione političke partije upozorile na sličan scenario.

Zahtev preduzeću Vodovod i kanalizacija uputilo je preduzeće P.A.B. Company iz Vršca.

“Trenutno radimo na lokalnim intervencijama temeljne ploče a ti radovi iziskuju spuštanje nivoa podzemnih voda”, navodi se u zahtevu kojim se traži dozvola za privremeno “upuštanje” podzemnih voda u kanalizaciju, u koji je agencija Beta imala uvid.

“Upuštanje podzemnih voda će se vršiti po potrebi, maksimalan broj bunara je četiri”, navodi se u zahtevu.

Prema ranijim najavama, tržni centar “Promenada” je trebalo da bude otvoren 15. novembra.

Taj objekat se nalazi između dva već postojeća tržna centra “Merkatora” i Sportskog i poslovnog centra “Vojvodina”.

Opozicija je optužila gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da je svojom nedavnom izjavom o tome da treba razmotriti mogućnost rušenja Spensa, koji se nalazi u velikim poslovnim gubicima, zapravo radio u korist “Promenade”.

Zbog izgradnje velikog objekta tržnog centra “Promenada” sa tog placa su prethodno uklonjeni teniski tereni i parkinzi, kao i pomoćni teren Fudbalskog kluba Vojvodina.

Opozicija je ukazivala i na brojne potencijalne probleme u saobraćaju koje će izazvati otvaranje tako velikog tržnog centra.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga