Jevrejska opština Beograd traži izvinjenje od Politikinog zabavnika

Nacisti su finansirali Zbor Dimitrija Ljotića na sličan način kako su finansirali i Antu Pavelića

20. jan 2019

Na tekst u Politikinom zabavniku reagovala je i Jevrejska opština Beograd. Oni glavnom uredniku Zabavnika Zefirinu Grasiju poručuju da su zbunjeni tekstom „Dugo putovanje Henrika Lautnera“, pogotovo anfrileom „Ko su bili Ljotićevci?“ u kome, navode, novinar opisuje lik i delo fašističkog ideologa, saradnika nacista i vođe SS dobrovoljaca.

„Dimitrije Ljotić i njegov pokret ZBOR se nisu tek tako i slučajno (kako autor implicira) izjednačavali sa nacistima i fašistima. Dimitrije Ljotić je bio lokalni nacista i organizovao je vojsku, Srpski dobrovoljački korpus (nem: Serbischer SS-Freiwilligen Korps) koja je bila u službi Vermahta. Ideologija ovog korpusa je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora. Ljotićeve jedinice su učestvovale u streljanju đaka u Kragujevcu u oktobru 1941. Dan nakon ovog masakra u organizaciji ZBOR otvorena je najveća antisemitska izložba u Beogradu tzv. ‘Antimasonska izložba’ koja je bila usmerena ka ‘razotkrivanju judeokomunističke zavere’, a u proljotićevskim novinama su se pojavile reči ‘Srbi ne bi trebalo da čekaju Nemce da počnu istrebljenje Jevreja'“, navodi se u saopštenju.

Jevrejska opština navodi da ne veruje da autor teksta ne zna da je pojavom Ljotićevog „Zbora“ antisemitizam javno deklarisan kao otvorena rasistička programska politika.

„Nacisti su finansirali Zbor Dimitrija Ljotića na sličan način kako su finansirali i Antu Pavelića. Čak je i sam Gering smatrao da je Zbor idealan partner za nacističku partiju. Podmladak Zbora, Beli orlovi, već su 1940. ispred Beogradskog univerziteta salutirali Hitleru i Musoliniju i uzvikivali „dole sa Jevrejima!“.

Gospodine Grasi, dodaju u sopštenju, Dimitrije Ljotić je bio antisemita i fašista, a njegove ideje su odjeknule slično kao one koje je imao Gebels.

„Ni jedan ni drugi nisu bili ubice, ali su bili ubice za pisaćim stolom, ideolozi najgore mašine smrti u istoriji civilizacije. Apologetskim tekstom koji je objavio vaš nedeljnik vređate ne samo Jevreje u Srbiji, već sve građanke i građane ove zemlje čiji su preci dali svoje živote u borbi za oslobođenje, u borbi protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika“.

Poručuju da traže ispravku i izvinjenje i, kako kažu, „da ne kontaminiraju nove generacije revizionističkim skaskama o osvedočenim kvislinzima“.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga