JELKO KACIN: Vučićevo vraćanje u prošlost kočnica za napredak regiona

"Što se tiče regije Zapadnog Balkana, sve će zavisiti od toga hoće li se Aleksandar Vučić odlučiti za budućnost Srbije ili će sve zemlje Zapadnog Balkana ostati taoci njegovog vraćanja u prošlost i mitologiju"

23. dec 2018

Odgovore na pitanje da li će Zapadni Balkan ostati u fokusu Brisela treba tražiti u Beogradu i u njegovom odnosu sa Prištinom, Podgoricom, Sarajevom, Banjalukom i Skopljem. Sve ostalo su posljedice. Već godinama i decenijama čekamo na Beograd da se posveti budućnosti Srbije, kao dijelu zapadnog demokratskog svijeta – kaže u razgovoru za Pobjedu ambasador Slovenije pri NATO-u i nekadašnji poslanik EP i izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin.

Ističe da ne želi da spekuliše o tome koliko će potencijalno jačanje desnice nakon izbora za Evropski parlament uticati na dalje proširenje Zapadnog Balkana. Kacin kaže da su preduslovi za proširenje „dobre vijesti iz regiona“.

– Ne namjeravam spekulisati o kompoziciji budućeg EP, o tome će odlučiti birači u 28, u slučaju Bregzita u 27 država članica. Ono što je neophodno i preduslov za pozitivan odnos prema regiji su ,,dobre“ vijesti i najave iz regiona – rekao je Kacin.

PERSPEKTIVA

Govoreći o perspektivi Zapadnog Balkana, on ističe da će njegova budućnost zavisiti od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Što se tiče regije Zapadnog Balkana, sve će zavisiti od toga hoće li se Aleksandar Vučić odlučiti za budućnost Srbije ili će sve zemlje Zapadnog Balkana ostati taoci njegovog vraćanja u prošlost i mitologiju – rekao je ambasador Kacin.

Dodaje da su zastojci dijaloga između Beograda i Prištine samo ilustracija svih tih frustracija i blokada.

– Odgovore na vaše pitanje (da li će Zapadni Balkana ostati u fokusu Brisela) treba tražiti u Beogradu i u njegovom odnosu, do Prištine, Podgorice, Sarajeva, Banjaluke i Skoplja. Sve ostalo su posljedice. Već godinama i decenijama čekamo na Beograd da se posveti budućnosti Srbije, kao dijelu zapadnog demokratskog svijeta – naveo je Kacin.

U međuvremenu, ocjenjuje on, svi računaju na proboj ,,Republike Sjeverne Makedonije, koja ima sve predispozicije da svojim pozitivnim pristupom, energijom i željom nadoknadi izgubljenih 10 godina na putu evropsko-atlantskih integracija i ubrza i pristupanje Crne Gore i Albanije“.

Opširnije u Pobjedi

(Analitika)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga