- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Janja Beč: Ovaj prostor je postgenocidni

Sociološkinja Janja Beč izjavila je da je izuzetno važno da se povodom 70. godišnjice od usvajanja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida da se govori o tome, jer je to pitanje civilizacijskog nivoa.

“Ovaj prostor je postgenocidni i to će ga obeležiti u narednih nekoliko generacija, uz sva poricanja. To su prostori koji su duboko deformisani vladavinom terora i to je prvo što moramo da naučimo da bismo mogli da delujemo u skladu sa tim saznanjem”, kazala je Janja Beč za Al Džaziru.

Podsetila je da je prvga optužnica za genocid podignuta u Haškom tribunalu, 25. jula 1995. godine i podigao ju je prvi glavni tužilac Tribunala Ričard Goldston.

“Moramo se setiti da je u toj optužnici pisalo da je genocid počinjen na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine za period april 1992. – 25. juli 1995. godine, zato što genocid nije događaj, već proces koji se u svakom trenutku može zaustaviti ako postoji politička volja.

Citirala je Rafaela Lemkina, koji je tvorac pojma “genocid”, koji je rekao da “naša imaginacija mora da bude jača od imaginacije zločinaca”.

„Mi nemamo pravo na luksuz da budemo naivni u realnom svetu, ali nemamo pravo ni da ne delujemo. Moramo delovati“, kazala je Janja Beč.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!