- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Izložba Susreti o suživotu različitih nacija

Dve izložbe fotografija, pod zajedničkim nazivom „Susreti“, koje prikazuju susrete kultura naroda koji žive ili su živeli na tromeđi Mađarske, Hrvatske i Srbije, biće otvorene večeras u Somboru.

Izložba fotografija „Živeli smo u Vemendu. Multietničke dimenzije za vreme Prvog svetskog rata“ prikazuje portrete stanovnika iz sela Vemend, snimljene između 1916. i 1920. godine.

„Na njima su nesvesno zabeleženi poslednji trenuci zajednice u kojoj su u blagostanju živeli Mađari, Srbi, Jevreji, Nemci i Romi. Razumeli su tuđi jezik i poštovali tradicije drugih“, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

U okviru te izložbe predviđena je foto-akcija „Donesi predmet!“, u okviru koje posetioci izložbe mogu da se slikaju sa sebi značajnim predmetom iz neke druge kulture i da podele svoju ličnu priču o njemu.

Fotografije druge izložbe „Sada napuštamo geografsku kartu“ nastale su u jesen 2008. godine na tromeđi Mađarske, Hrvatske i Srbije, koja govori o životu Nemaca, njihovom jeziku i kulturi u tom delu Evrope.

Izložbe organizuju Muzej evropskih kultura iz Berlina prikazuje, Kordinacija za centralnoistočnu i jugoistočnu Evropu iz Nemačke, Muzej Janus Panonius iz Pečuja, Udruženje Nemaca „Gerhard“ i Institut za odnose sa inostranstvom iz Sombora.

Otvaranje prve izložbe zakazano je za 18 sati u Dečjem odeljenju Gradske biblioteke „Karlo Bjelicki“, a druge za 19 sati u Somborskom pevačkom društvu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!