Izgradnja memorijala žrtvama opsade Sarajeva

Izgradnjom memorijala biće iskazane slobodarske, antifašističke, demokratske i druge univerzalne vrijednosti

25. maja 2010

Gradsko vijeće Sarajeva je na jučerašnjem zasjedanju jednoglasno prihvatilo inicijativu Kluba vijećnika SDP-a o izgradnji memorijala žrtvama opsade Sarajeva od 1992. do 1995. Ovim je Vijeće zadužilo gradonačelnika Aliju Behmena i Komisiju za spomenike da pripreme odluku o izgradnji centra. Inicijativu je na jučerašnjem zasjedanju vijećnicima prezentirao Ferid Buljubašić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a.
„Sarajevo i 15 godina poslije rata nema tačne podatke i popis žrtava u opkoljenom gradu. Postavljeno je na desetine spomen-ploča stradalim tokom opsade, koje se nalaze na nepristupačnim mjestima, a izraženo je i nepostojanje jedinstvenog načina njihove izrade i održavanja“, istakao je Buljubašić.
Odlukom će biti definisano formiranje odbora u koji bi ušli stručnjaci iz raznih oblasti, koji bi sa svih aspekata sagledali i predložili Vijeću fizionomiju budućeg Memorijala. Izgradnjom ovog centra u Sarajevu, na najbolji mogući način, biće iskazane slobodarske, antifašističke, demokratske i druge univerzalne vrijednosti, koje su građani Sarajeva odbranili tokom 20. stoljeća.
Vijećnici su usvojili i nacrt odluke o osnivanju Pravobranilaštva Grada Sarajeva, zatim nacrt odluke o usvajanju RP Crni vrh i nacrt odluke o njegovom provođenju te prijedlog odluke o sufinansiranju kulturne manifestacije 49. sarajevski dani poezije. Vijećnici su upoznati i sa informacijama o privrednom razvoju i zapošljavanju u gradu, te o broju i strukturi korisnika pomoći javnih kuhinja, koje finansira Grad Sarajevo. Uveden je i sistem elektronskog glasanja na sjednicama Vijeća.

(Oslobođenje)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga