- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Inicijativa: Odbornici ne smeju usvojiti plan za Livadicu

Predstavnici Inicijative „Ne damo livadicu“ u Novom Sadu apelovali su danas na odbornike Skupštine tog grada, da ne usvoje urbanistički plan za Mesnu zajednicu Žitni trg na sednici u petak, jer će osim gubitka poslednje zelene površine, novosadski beskućnici ostati bez krova nad glavom.

U pitanju je poslednja zelena površina u tom delu grada, koju Inicijativa već gotovo godinu dana pokušava da spasi, a kako su saznali iz medija, Komisija za planove je predložila da se nova livada napravi na mestu gde se trenutno nalaze kontejneri za smeštaj beskućnika.

Kako su naveli aktivisti na konferenciji za novinare, u pitanju je projekat pod nazivom „Prenoćište za beskućnike“, koji od 2010. godine sprovodi Centar za socijalni rad, a u tim kontejnerijma obezbedjeno je 28 mesta za odrasle muške osobe bez krova nad glavom.

Dodali su da je osim što je napravila novi problem, Komisija zapravo odbila i 300 prigovora građana podnetih na urbanistički plan tog dela grada u proleće ove godine, koji su zahtevali da se odustane od gradnje solitera na zelenoj površini za istrčavanje pasa i boravak građana.

„Mi o ovom rešenju saznajemo dva dana pre sednice na kojoj treba da bude usvojen plan. Apelujemo na odbornike Skupštine da ga ne usvoje, jer će se on zasnivati na novom rešenju koje je za građane neprihvatljivo. Ovim će građani ostati bez još jedne zelene površine, a beskućnici bez krova nad glavom“, apelovala je aktivistkinja Hana Kukučka.

Aktivisti Inicijative „Ne damo livadicu“, uputili su Skupštini grada Novog Sada zahtev za prisustvo predstavnika na sednici u petak, kao i za njihovo javno obraćanje odbornicima.

„Predsednik Skupštine Zdravko Jelušić trebalo bi da nam odgovori najkasnije 24 sata pred održavanje sednice“, dodala je Kukučka.

Predstavnik inicijative Ozren Lazić podsetio je da su aktivisti već jednom tražili pomoć od Jelušića, kada je ovog leta Savet mesne zajednice Žitni trg odbio da organizuje javni zbor građana, te da on, kao sledeći nadležni, „nije učinio ništa da omogući gradjanima da iznesu svoje mišljenje“.

„Sada smo opet dovedeni pred svršen čin i odluku za koju saznajemo iz medija, a i u paradoksalnu situaciju gde u petak čekamo izglasavanje ovog plana na sednici kojom će predsedavati Jelušić, čovek koji ništa nije uradio za građane kada je trebalo“, kazao je Lazić.

Dodao je da su u svim ovim procesima gradska vlast, zajedno sa Savetom mesne zajednice Žitni trg, prekršili Zakon o lokalnim samoupravama.

„Politički zid i političko ćutanje ove vlasti služi da se ugase ovakve inicijative, da se ugasi glas građana i ljudi demotivišu da nastave da se bore za svoje komšiluke. Apelujemo na odbonike da izađu u susret građanima i ne glasaju pod političkim pritiskom u petak“, dodao je Lazić.

Najavio je da će Inicijativa nastaviti borbu, te da sledi preispitivanje legitimiteta Saveta mesne zajednice Žitni trg i predsednika Skupštine grada Zdravka Jelušića, zbog kršenja zakona i znemarivanja građana.

Sednica Skupštine grada Novog Sada, na čijem dnevnom redu će se naći sporni plan, biće održana u petak 14. decembra sa početkom u 10 časova.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!