- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Inicijativa Mame su zakon najavila peticiju Mame nisu same

Predstavnici inicijative „Mame su zakon“ najavili su na današnjem protestnom skupu ispred Vlade Srbije novu akciju pod nazivom „Mame nisu same“ tokom koje će građani moći da potpišu onlajn peticiju podrške njihovim zahtevima.

Predstavnica te incijative i poslanica Tatjana Macura rekla je da je zbog vremenskih okolnosti teško organizovati da mame sa decom izađu na ulicu zbog čega će omogućiti da se podrška zahtevima pruži potpisivanjem onlajn peticije na društvenim mrežama i na sajtu incijative „Mame su zakon“.

„Nju će moći da potpišu svi koji smatraju da su naši zahtevi opravdani“, kazala je Tatjana Macura.

Ona je navela da je današnji skup građanski, a ne stranački i da su na njega svi dobrodošli, a zahvalila je predstavnicima opozicionih stranaka koji su došli na skup i pohvalila što su to uradili bez stranačkih obeležja.

Mame ne odustaju dok se ne reši problem sa zakonom„, poručila je Tatjana Macura.

Skup ispred Vlade Srbije protekao je mirno, a saobraćaj je funkcionisao nesmetano.

Protest „Mame su ljute“ organizovala je inicijativa „Mame su zakon“ zato što državnim budžetom za narednu godinu nisu izdvojena sredstva potrebna za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji kako su navele, ostavlja ozbiljne posledice na živote porodica i zbog kojeg neke od majki imaju mesečna primanja svega 1.000 dinara.

Organizatori su podsetili da je iz Vlade obećavano da će problem biti rešen do kraja godine, ali se to nije dogodilo, a u novom budžetu nije planirano ni za 2019. godinu.

Osnovni zahtevi inicijative „Mame su zakon“ su da se zаrаde obrаčunаvаju tаko što se osnovicа sa doprinosima podeli sа 12 umesto sa sadašnjih 18 meseci i da mesečni iznos nаknаde zа odsustvа sа poslа zbog trudnoće ili nege detetа ne bude mаnji od minimаlne zаrаde.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!