FHP predstavlja Dosije Zločini nad Hrvatima u Vojvodini

"Srpska radikalna stranka sprovodila kampanju zastrašivanja hrvatskih civila"

22. jan 2019

Fond za humanitarno pravo (FHP) predstaviće svoj jedanaesti dosije pod nazivom „Zločini nad Hrvatima u Vojvodini“ u četvrtak, 31. januara, u beogradskom Medija centru, najavila je ta organizacija.

U saopštenju FHP navodi se da je na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u Republici Srbiji, u periodu od 1991. do 1995. godine, Srpska radikalna stranka na čelu sa Vojislavom Šešeljem sprovodila kampanju zastrašivanja i pritisaka na hrvatske civile sa ciljem da se isele iz svojih kuća i napuste Srbiju.

„Kampanja je uključivala napade na privatnu imovinu i verske objekte, pretnje, fizičke napade i ubistva, ali i proterivanje nekoliko hiljada Hrvata iz Vojvodine“, ukazuje se u saopštenju.

FHP napominje i da se kampanja zastrašivanja Hrvata u Vojvodini odvijala uz znanje i prećutno odobravanje tadašnjih političkih struktura u Srbiji.

„Dokazi predstavljeni u ovom Dosijeu pokazuju da su u pojedinim aktima nasilja nad Hrvatima učestvovali i pripadnici Resora Državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije“, naveo je FHP.

Prezentacija Dosijea će početi u 12 časova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga