Evropski parlament: Srbija da usaglasi spoljnu politiku prema Rusiji sa EU

U izveštaju o napretku traži se popravljanje medijskih sloboda i primena vladavine prava

09. okt 2018

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je Nacrt izveštaja o Srbiji sa dva amandmana o razgovorima o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, uz ocenu da homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu i da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen.

U izveštaju o godišnjem napretku Srbije u procesu evrointegracija daje se podrška nastavku evropskog puta. Izveštaj ukazuje na oblasti koja zahtevaju poboljšanja.

Za izveštaj je glasalo 49, a protiv su bila tri člana Spoljnopolitičkog odbora.

Izvestilac za Srbiju Dejvid Makalister je u Nacrtu svog izveštaja naveo ključne poruke za Srbiju. Te poruke odnose se na razvoj tržišne ekonomije i obezbeđivanje ekonomskog rasta, primenu vladavine prava, popravljanje medijskih sloboda i stanja medija u Srbiji, normalizaciju odnosa sa Prištinom i efikasnu kontrolu parlamenta Srbije nad izvršnom vlašću.

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta podneli su 239 amandmana na tekst izveštaja, a prihvaćeno je 27 kompromisnih.

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora glasanjem su u tekst izveštaja o Srbiji uneli i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanici Evrospkog parlamenta istakli su da povodom rasprava o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, da etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu.

„Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Smatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo“, zaključuje se u tekstu kompromisnog amandmana.

Isti tekst unet je i u izveštaj o Kosovu koji je danas usvojio Spoljnopolitički odbor EP.

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su srpske vlasti da ulože veće napore na vladavini zakona, intenziviraju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i nastave da reformu državne javne administracije, politički neutralnije.

EP u saopštenju ističe zahtev za veću usaglašenost spoljne i bezbednosne politike Srbije sa EU, uključujući i politiku prema Rusiji.

O finalnom tekstu o Srbiji, krajem novembra vodiće se debata na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga