- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Egereši: Sve od Vlade zavisi

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je za “Dnevnik” da je predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović izrazila spremnost
da se u parlamentu pokrene demokratska rasprava o predlogu statuta Vojvodine i zakonu o nadležnostima čim u skupštinsku proceduru Vlada Srbije uputi predlog navedenog zakona. Nakon jučerašnjeg sastanka šefova republičkog i pokrajinskog parlamenta, Egereši je izrazio zadovoljstvo “razumevanjem i konstruktivnim odnosom” Slavice Đukić-Dejanović prema pitanju vojvođanskog statuta. On je, međutim, napomenuo da trenutno sve zavisi od Republičke vlade.
– Dobio sam uveravanje da je republički parlament spreman da ta dva akta stavi na dnevni red čim od Vlade dobije predlog zakona o nadležnostima, tako da sad sve zavisi od Vlade. A ja mislim da je krajnje vreme da se Skupština Srbije izjasni o statutu pošto je prošlo već gotovo godinu dana od utvrđivanja tog predloga u pokrajinskom parlamentu – kazao je Egereši.
On je dodao i da nema mogućnosti da se republički poslanici o statutu izjašnjavaju posebno, odnosno pre nego što se utvrdi zakonski okvir o prenosu novih nadležnosti Pokrajini.
Šanrod Egereši nam je potvrdio i da je od predsednice Narodne skupštine dobio podršku za inicijativu da se na četvrtom Kampu tolerancije, koji će sledeće godine biti održan u Bačkoj Topoli, organizuje samit predsednika parlamenata država i regija podunavskog regiona. Po njegovim rečima, na jučerašnjem sastanku u Skupštini Srbije dogovoreno je i da predlog predsednika Skupštine Vojvodine o neophodnosti postizanja konsenzusa o bezbednosti u regionu jugoistične Evrope bude na samitu predsednika parlamenata zemalja tog regiona, koji se održava 18. septembra u Budimpešti, prezentovan kao zajednički dokument vojvođanske i Republičke skupštine.
Komentarišući aktuelnu inicijativu za postizanje novog dogovora o sastavu skupštinskih odbora i broju potpredsedničkih mesta u Skupštini Vojvodine, Egereši je rekao da je ona u skladu s principima parlamentarne demokratije, koja podrazumeva srazmernu zastupljenost stranaka i koalicija u radnim telima parlamenta.
– Tema je ozbiljna i moramo voditi demokratski dijalog o tome da bismo došli do političkog dogovora o budućem radu Skupštine, pošto su u međuvremenu fomirane nove poslaničke grupe. Mislim da je nedopustivo da Srpska radikalna stranka, koja je opozicona, ali je i druga po broju poslanika, nema potpredsednika Skupštine. I to je moj principijelan stav. Ali, nije na meni da vodim međustranačke i unutarkoalicione dogovore o tome i zato sam šefovima poslaničkih klubova predložio da do 22. septembra postignu politički dogvor, a ja ću svakako ispoštovati njihovu odluku – kazao je Egereši.
On je ponovio da na sastanku koji je tim povodom održao s predstavnicima poslaničkih klubova nije bilo reči o mogućim kadrovskim rešenjima, te da svi navodi koji su se pojavili u javnosti, “a u kojima se pominju neka imena i neke stranke, predstavljaju političke manipulacije”. Egereši takođe nije želeo da govori o tome da li ova inicijativa podrazumeva i smanjenje broja potpredsedničkih mesta ili samo drugačiji stranački raspored na ovim funkcijama, navodeći da sve to zavisi od dogovora poslaničkih klubova.

U načelu i u pojedinostima

U saopštenju iz Skupštine Srbije navedeno je da je na sastanku predsednika republičkog i pokrajinskog parlamenta “načelno razgovarano o pitanju donošenja statuta Vojvodine”, kao i o intenziviranju međunarodne parlamentarne saradnje. Pri tome je napomenuto da je obostrano izražena želja da bi Narodna skupština trebalo da proširi aktivnosti oko sklapanja sporazuma o saradnji parlamenata s drugim zemljama EU, kao i regiona Zapadnog Balkana, a navedeno je da bi u tom smislu mogao biti veoma koristan već potpisani sporazum parlamenta Srbije i parlamenta Mađarske.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!