DZVM i DSVM započeli razgovore o izbornoj koaliciji

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara

06. jan 2016

Predstavnici Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke vojvođanskih Mađara započeli su u Bečeju koalicione pregovore za predstojeće izbore, a iako pozvani, sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), preneo je danas RTV.

Za predsednika DZVM-a Arona Čonku, koji je bio domaćin kolegi iz DSVM-a Beli Čorbi, sastanak je bio uspešan iako je, kako kaže, još rano za konačne dogovore.

„Razgovarali smo o temama koje bi mogle u nekom dužem roku da utiču na položaj mađarske zajednice u Vojvodini. Isto tako razgovarali smo izradi posebnog akcionog plana za nacionalne manjine. Smatramo da postoji potreba promene Ustava Republike Srbije. I, naravno, pričali smo položaju Vojvodine unutar Srbije i njene autonomije“, kaže Aron Čonka.

Sastanak je uspešnim ocenio i Bela Čorba bez obzira na odsustvo predstavnika SVM-a.

„Šteta što Ištvan Pastor ili neko od njegovih predstavnika nije bio prisutan. Bitno je da je napravljen prvi korak a razgovre ćemo gospodin Čonka i ja nastaviti“, dodao je predsednik DSVM-a Bela Čorba.

DZVM i DSVM su u prošlosti već formirali predizbornu koaliciju koja je, kaže Čorba, postigla uspeh na izborima 2008. godine, što je još jedan razlog za optimizam.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga