DSHV: Danas 23 godine od mitinga u Hrtkovcima

Na skupu pročitana imena meštana hrvatske nacionalnosti, kojima je zaprećeno da se moraju iseliti

06. maj 2015

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) podsetio je u saopštenju da se danas navršava 23 godine otkako je u sremskom selu Hrtkovci održan miting na kojem je, između odstalih, bio prisutan i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Ta stranka je istakla da su na tom skupu pročitana imena meštana hrvatske nacionalnosti, kojima je zaprećeno da se moraju iseliti.

„Taj događaj se uzima kao početak progona nesrpskog stanovništva i ostalih neistomišljenika iz Srema, a poznato je kako su upravo sremski Hrvati bili pod najžešćim udarom. Desetine hiljada nedužnih stanovnika, lojalnih građana ove zemlje koji nisu imali nikakve druge krivice osim nacionalne pripadnosti, morali su se iseliti zbog ubistava, incidenata, pretnji i opšte nesigurnosti“, navodi se u saopštenju DSHV.

U njemu se ističe da se od takvog udara ovdašnja hrvatska zajednica vrlo teško može oporaviti. „Ističemo kako su vojvođanski Hrvati nedužna žrtva besmislene agresije i rata, i da sami nikada nisu dali povoda da budu tako surovo kažnjeni“, dodaje se u saopštenju.

U DSHV su naveli i da se nadaju da će postojati snaga da se zajednički gradi novo društvo na temeljima tolerancije, saradnje i prihvatanja. „Svoje priključivanje savremenoj civilizaciji možemo dosegnuti jedino produbljavanjem prijateljstva sa svima“, piše u saopštenju te stranke.

U njemu se ocenjuje da kao primer i partner za to treba da bude Evropa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga