DS: Sramna manipulacija decom i novi primeri revizije istorije

"Ustoličili laž kao sredstvo manipulacije"

21. jan 2019

Demokratska stranka (DS) osudila je danas afirmativno pisanje lista za decu „Politikin zabavnik“ o saradniku okupatora i kvislingu Dimitriju Ljotiću i ocenila da to nije prvi put da se u domaćim medijima falsifikuje istorija i pojavljuje istorijski revizionizam kojim se kolaboracionističke snage oslobađaju odgovornosti za zločine u Drugom svetskom ratu.

„U tekstu ‘Ko su bili ljotićevci’, koji je objavljen u poslednjem broju ovog lista, govori se o tome da je Dimitrije Ljotić brinuo o redu u Srbiji, da su njegove jedince imale visok moral, da je osuđivao pogrome Jevreja, da je spasavao masone iz logora što sve nije tačno… Ono što svet poznaje i priznaje kao nepobitnu tekovinu, deo istorijskog nasleđa koji pripada slobodarskoj tradiciji, obezvređuje se krivotvorenjem i neistinama“, navodi se u saopštenju DS.

Ta stranka je dodala da takvo neodgovorno tretiranje istorijskih ličnosti i pojava nikada nisu pojedinačna greška autora, previd ili neobaveštenost, već su oni činjeni kako bi stvorili idejnu i vrednosnu konfuziju i obezvređivanjam istine „ustoličili laž kao sredstvo manipulacije“.

„Zahtevamo od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se izjasne da li je ovo strateški pravac u kom treba da se obrazuju mladi ljudi u Srbiji ili trasa na političkom putu retrogradnih koja uživa podršku vlasti? Pridružujemo se pozivima progresivnih društvenih snaga, novinarskih udruženja i Jevrejske zajednice za podizanje glasa javnosti i osudu ove sramne revizije prošlosti“, dodala je ta stranka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga