- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: Konobar i saobraćajni tehničar na čelu ustanova kulture u Crvenki i Sivcu

Opštinski odbor Demokratske stranke (DS) u Kuli zatražio je danas od lokalnih vlasti u toj opštini da hitno ponište konkurse za izbor direktora kulturnih ustanova u Crvenki i Sivcu, jer su izborom „konobara i saobraćajnog tehničara“ na te pozicije ugrozili vladavinu prava i prekršili više zakona.

DS je ocenio da je skandalozno to što je u mestu Crvenka za direktora Doma kulture i jednog od najnagrađivanijih amaterskih pozorišta u Vojvodini „Stevan Sremac“ izabrana osoba koja, kako se navodi, od kvalifikacija ima „samo višu konobarsku školu i nula radnog iskustva u oblasti kulture“.

Kako se dodaje, skandalozno je i što je u Sivcu za direktorku Doma kulture postavljena premlada osoba koja „radnog iskustva nema uopšte“, a završila je saobraćajnu školu.

„Ovo dvoje ljudi su pritom i sami svesno prekršili Zakon o kulturi, jer su se prijavili na konkurs iako su znali da nemaju dovoljno kvalifikacija da se bave tim poslom“, piše u saopštenju lokalnog DS.

DS je upozorio da su u konkursu za direktore domova kulture u Crvenki i Sivcu navođeni „posebni kriterijumi“ u suprotnosti sa zakonima, a sa namerom lokalnih vlasti da na ta mesta zaposle „svoj zaslužni stranački kadar“.

„U ovim konkursima i izborima se vidi direktna i neskrivena namera lokalnih moćnika da uhlebe svoje zaslužne nosače letaka i učesnike u stranačkim aktivnostima. Oba konkursa su na očigled građana koji finansiraju rad kulturnih ustanova, bila specijalno prilagođena upravo za dvoje odabranih“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su za nezakonite izbore odgovorni i odbornici Skupštine opštine Kula i predsedavajući na sednici na kojoj su direktori izabrani, jer su podržali „sramni izbor za koji svi znaju da je naređen iz stranačkih kancelarija SNS-a“.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) ranije ove nedelje je izvestio da su Skupština opštine Kula i odbornici vladajuće većine koju u toj opštini predvodi SNS, izabrali za direktora Doma kulture Crvenka Miodraga Grubora iako nema potrebne kvalifikacije i uslove propisane Zakonom o kulturi.

Istog dana, na sednici 17. jula, za direktorku Doma kulture Sivac postavljena je Miljana Medojević, koja je završila Srednju školu „4. juli“ u Vrbasu, smer Tehničar drumskog saobraćaja i nema iskustva u upravljanju sektorom kulture, piše ove nedelje VOICE.

Portal je istakao da je problem u nadležnosti Ministarstva kulture koje je obavešteno o nezakonitim izborima direktora, i čeka se njegovo postupanje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!