DS: Borba protiv korupcije vodi se samo ispred kamera, u praksi vlast doživela veliki neuspeh

"Građani obeshrabreni negativnim iskustvima"

29. okt 2018

Demokratska stranka (DS) uputila je danas zahtev da Srbija uvaži i bez odlaganja sprovedu preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO).

Iz DS ističu da nije dovoljno samo doneti zakone, akcione planove i stretegije, nego ih treba primeniti i postići rezultate u praksi.

„Gromoglasne izborne poruke koje smo slušali od (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i njegovih ministara o rešenosti države da se uhvati u koštac sa korupcijom ocenjene su kao veliki neuspeh, učinjeni koraci na njenom suzbijanju dobili su nisku ocenu organa nadležnih za procenu EU“, navode iz DS.

Kako ističu, proklamovano nije sprovedeno, zakonodavna i izvršna vlast ugrožavaju nezavisnost sudskih organa, visok nivo korupcije u državnim preduzećima, nejasni propisi, nizak kvalitet državne birokratije i nepromenjene teške ekonomske okolnosti Srbiju su svrstali među zemlje koja nisu učinile mnogo na iskorenjivanju korupcije.

„U Srbiji, mimo kamera i govornica, postoji prilično indiferentan odnos zvaničnika prema korupciji, građani su obeshrabreni negativnim iskustvima – ili ne veruju da će prijavljivanje proizvesti bilo kakav efekat, ili strahuju da će prijavljivanje korupcije dovesti do represije nad onima koji su je prijavili“,navode iz DS.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga