- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dervo Sejdić: Zamrznuti bankovne račune nacionalista

Ni gotovo dve godine nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (u decembru 2009. godine) presudio u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija, bosanskohercegovačke vlasti je nisu sprovele u život. Reč je o presudi koja zadire u samu srž apsurdnog ustavnog uređenja BiH, odnosno o presudi koja bi mogla da poništi podelu te države po etnickcim šavovima. Podsećanja radi, Sejdić i Finci žalili su se Strazburu da im je, usled odredaba Ustava BiH i Izbornog zakona, onemogućeno da se kandiduju na izborima za Dom naroda i za člana Predsedništva BiH, zbog njihovog romskog i jevrejskog porekla.

Umesto sprovođenja presude, bh vlasti su krajem prošle sedmice formirale parlamentarnu komisiju. Dervu Sejdića smo pitali da li je ovaj potez vlasti u skladu sa onom starom da kada ne želiš neki problem da rešiš, ti onda formiraš komisiju?

– Ne postoji politička volja da se izmeni Dejtonski ustav Bosne i Hercegovine, a pogotovo ne za izmenu ustava u skladu sa presudom Evrpskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci. Činjenica je da su političke partije u BiH, barem ovih šest oko kojih se sve vrti, i na ovom pitanju su stavovima udaljene jedne od drugih da ja zaista ne vidim skoru mogućnost da ovaj problem bude rešen. Dok jedni traže temeljne izmene ustava, drugi bi nešto “pogrebali”, treći bi dodali jednu stolicu više u Predsedništvo, odnosno u Dom naroda, četvrti bi to nekim brojkama rešavali… Niko, zaista, ovom problemu dosad nije prišao na ozbiljan način.

I ovo formiranje privremene komisije za provođenje presude u predmetu Sejdić-Finci ne daje nimalo optimizma. Trinaest članova komisije iz različitih partija, a odluke se moraju donositi konsenzusom, i to bez prisustva i bez prava glasa u odlučivanju predstavnika nacionalnih manjina, i bez nekih normalnih, kvalitetnih rokova, koji bi makar dali nadu da se zaista želi nešto uraditi. A mi godinu i nešto nakon izbora još uvek nemamo vlast, pa se pitam kako onda ovu stvar dogovoriti do kraja decembra. Mi imamo problem tri čoveka: Dodika, Lagumdžije i Čovića, pa kako onda da se u komisiji dogovori 13 ljudi.

A kako je biti iz reda „ostalih” danas u BiH?

– Za nas Rome je to vrlo, vrlo porazno. Drugi pripadnici kategorije „ostalih” nisu toliko diskriminisani u odnosu na nas Rome, pre svega gledajući to kroz socijalni status Roma u BiH: nezaposlenost, stambena nezbrinutost, neuključenost u proces obrazovanja, zdravstvena nezaštićenost… Drugi se ipak ne nalaze u tako kritičnoj situaciji kao mi. Ima u BiH veliki broj socijalno isključenih i kategorija i građana, koji žive na rubu preživljavanja, a ne života. Ali, Romi su za jednu stepenicu u podređenijoj, težoj situaciji od bilo kog socijalno isključenog građanina.

Da li vi zaista verujete da će bosanskohercegovački nacionalisti sa sve tri strane, koji funkcionišu tako kako funkcionišu već 20 i kusur godina, zaista pristati na primenu presude u slučaju Sejdić-Finci, s obzirom da bi to duboko narušilo fundamente etničke podele BiH?

– Bosanskohercegovački nacionalisti će pristati na sprovođenje presude onda kada im Evropa uzme pasoše, kada im blokira račune – da li privatne ili partijske – kada im značajnije pripreti… To što je Savet Evrope labavo najavljivao određene posledice za Bosnu i Hercegovinu, to njih nije ni brinulo, niti su ih ozbiljno shvatili. Znači, presuda se može sprovesti u tren oka ako to žele Dodik, Lagumdžija, Čović, Tihić, SDS… A pre svega ako to Dodik želi. U suprotnom, primeniće je na kukovo leto.

Damir Grubor

Podelite ovu stranicu!