DALIBOR STUPAR: Šta će vam vaši novci kad imate mrvice

Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine biće usvojen na kukovo leto ili limburga meseca

31. okt 2018

Zajednička sednica Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade, igrokaz za široke narodne mase, odigran je pre nekoliko dana u zgradi Banovine. Iako im to nije bio plan, glavni akteri javno su potvrdili da će Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine biti usvojen na kukovo leto ili limburga meseca. Pokrajinski premijer Igor Mirović precizirao je da je rano razgovarati o vojvođanskim finansijama.

– Mogu samo da kažem načelno da smo za to pitanje zainteresovani isključivo u funkciji ekonomskog razvoja Vojvodine, ništa više. To je razlika u odnosu na neki raniji period – poručio je on. A predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otkrila je da će u 2019. godini budžet AP Vojvodine, sa ukupnim investicijama, prevazići sedam posto.

– Zakon je svakako nešto što mi treba da donesemo. Ali u ovom trenutku, ono što je meni svakako važnije jeste da li ispunjavamo ono što je naša ustavna obaveza. Mislim da mi u ovom trenutku to ispunjavamo i svakako izdvajamo još više od toga – reče premijerka.

I to je to. Decenija uskoro ističe, a 1. januara 2019. ulazimo u drugu deceniju gaženja Ustava i pokrajine.

Ustavna obaveza na koju se premijerka poziva, iz člana 183, doslovce glasi: „Budžet Autonomne pokrajine Vojvodine iznosi najmanje 7% u odnosu na budžet Republike Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda“.

Iako je evidentno nedovoljno, prethodnih deset godina sve vlade, i pokrajinske i republičke, držale su se tih sedam odsto kao pijan plota. I svake godine najvažnije je bilo nadmudriti Pokrajinu i ubediti javnost da je vojvođanski budžet 7,01 odsto, a ne 6,95, dlaka više ili manje. Prepošteni G17 plus je onda smislio da se za izračunavanje tih sedam posto uzme samo prihodna strana republičkog budžeta, i tako još manje novca pripadne kasi APV. Niko nikada, nijedna vojvođanska vlada od 2008. na ovamo, nije predložila budžet koji bi iznosio 12 ili 15 odsto u odnosu na budžet Republike Srbije. Što je, inače, apsolutno legitimno. Zakon o finansiranju, koji bi to detaljno propisao ne postoji, a ustav kaže NAJMANJE sedam odsto. Gornja granica ne postoji. Ipak, niko se nije usudio. Strah? Foteljice?

Da razjasnimo jednom zauvek – ne traže rešavanje pitanja finansiranja Vojvodine nikakvi autonomaši, separatisti, srbomrsci ili neki drugi koji bi da otmu iz Srbije pa prespu u Vojvodinu! Zakonski uređene finansije traže svi oni koji su za poštovanje Ustava Republike Srbije. On je taj koji je propisao da se finansiranje Vojvodine uređuje zakonom, dok je Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Republike Srbije donošenje tog zakona oročio na 31. decembar 2008. godine.

Prilikom usvajanja Ustava 2006. godine, okosnicu vlade činio je DSS Vojislava Koštunice, uz podršku G17 plus, SPO i Nove Srbije, kojima su socijalisti držali sveću. Za usvajanje Ustava pored njih, svesrdno su agitovali i DS i SRS, i kuso i repato. Nakon toga, vladu je od 2008. vodio DS, uz DSS i G17 plus, SPS, PUPS, SPO, Ugljanina i nezaobilaznog Rasima Ljajića, te skupštinsku podršku SVM i LSV. Posle 2012. godine vladu čini SNS uz, gle čuda, SPS, URS (apdejtovani G17 plus), Vulina, Ljajića, Ugljanina i Velju Ilića. Isti špil sa drugačijom podelom do danas je na vlasti.

Decenija uskoro ističe, a 1. januara 2019. ulazimo u drugu deceniju gaženja Ustava i pokrajine (foto: Autonomija)

Dakle, sve stranke u Srbiji su u nekom momentu tokom proteklih deset godina činile vlast i sve su se oglušile o obavezu da reše pitanje finansija Vojvodine, iako su to rešenje podržale usvajanjem Ustava.

Pune istine radi, LSV i LDP su 2006. godine vodili aktivnu kampanju za bojkot Ustava. A SVM se usprotivio načinu obračuna vojvođanskog budžeta za 2010. godinu, pa nije podržao republički, zbog čega je fasovao kaznenu ekspediciju na severu Bačke. Od tada više ne pametuje, ćutke aminuje sve. Sa druge strane, iste stranke činile su godinama vladajuću koaliciju u Vojvodini i nikako nisu uspevale (ili htele) da nateraju Skupštinu AP Vojvodine da napiše sopstveni predlog zakona, i republičku vlast stavi pred svršen čin.

Da ne bude kako samo kritikujem, evo ideje:

Dragi političari, nevladine organizacije, stručnjaci, svi vi koji mislite da Ustav mora da se poštuje, a Vojvodina dobije Zakon o finansiranju nadležnosti, bez obzira kako ste se ponašali prethodnih godina, da li ste i koliko kalkulisali, ćutali ili pametovali, nađite desetak stručnih ljudi, po mogućstvu ljudi bez stranačkih članskih karata i dajte im da vam sastave taj zakonski predlog.

Kada završe posao, izađite na ulice i sakupite neophodnih 30.000 potpisa za narodnu inicijativu. Jeste, zakon u parlament može da pošalje jedan narodni poslanik ili pokrajinska skupština, ali deset godina ste propuštali šansu, pa je fer da dozvolite građanima da nateraju narodne poslanike da rade svoj posao. Nema veze to što Maja G. to neće dozvoliti. Dobićete dodatni legitimitet i argument za borbu protiv ove vlasti, ali i još nešto da pritiskate evropske birokrate koje već šest godina gledaju kroz prste Vučićevom režimu.

A, ako u Vojvodini sa 1,6 miliona birača ne možete da sakupite 30.000 potpisa, savetujem vam da okačite „kopačke o klin“ i odete u (ne)zasluženu penziju. Mi ćemo se već nekako snaći. Preživeli smo i Slobu i bombardovanje, preguraćemo nekako i ovu vlast bez vas.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga