Da se zna: Tržišna prijava zbog homofobične retorike u spotu SNS-a

Zakon o oglašavanju zabranjuje bilo koji sadržaj koji se može smatrati uvredljivim i koji može podstaći diskriminaciju

15. mar 2017

Udruženje „Da se zna“ saopštilo je danas da je podnelo prijavu Sektoru tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija zbog korišćenja uvredljive terminologije u predizbornom spotu Srpske napredne stranke (SNS), koja može podstaći dalju diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT populaciji.

To udruženje je u saopštenju za javnost podsetilo da Zakon o oglašavanju zabranjuje bilo koji sadržaj koji se može smatrati uvredljivim i koji može podstaći diskriminaciju.

Organizacija „Da se zna“ je do sada podnela dve pritužbe Regulatornom telu za elektronske medije zbog spota SNS-a.

Precizirali su da misle na spot SNS-a u čijem se završetku čuju navijački pokliči „Vučiću, pederu“ sa tribina.

“Ističemo da je reč ‘peder’ uvredljva i da se koristi isključivo u negativnom kontekstu, te da kao takva nesumnjivo vređa pripadnike LGBT populacije. Emitovanjem navedenog spota se podstiče diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije”, navodi se u prijavi u koju je Beta imala uvid.

Ta nevladina organizacija je zatražila da Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija naloži SNS-u da sa zvaničnog kanala te stranke na Jutjubu (YouTube) ukloni sporni spot, odnosno da iz spota uklone uvredljive izjave „Vučiću pederu“, kao i da preduzme sve druge radnje na koje je zakonom ovlašćeno te da izrekne odgovarajuće mere.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga