- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Cvetković: Rebalans ne ugrožava Vojvodinu

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da predloženi rebalans budžeta ni u kom pogledu ne menja poziciju Vojvodine u odnosu na aktuelni budžet i najavio da će Vlada razmotriti amandman Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) ukoliko se on ne kosi sa zakonom.

SVM je uslovio podršku predloženom rebalansu budžeta usvajanjem amandmana kojim je zatraženo da se dug pokrajinskom Fondu za kapitalne investicije od osam milijardi dinara isplati u tri jednake rate zaključno sa 1. decembrom.

Premijer je u izjavi novinarima u Skupštini Srbije odbacio kao netačne navode poslanika SVM da je on, navodno, rekao “da Vojvodina treba da se snalazi sama”, naglašavajući da on Vojvodinu doživljava kao bilo koji drugi deo Srbije i da nema nijednog razloga da republički budžet ne ispuni zakonske obaveze prema budžetu pokrajine.

Tu se radi o svega dve rečenice u Ustavu, koje se odnose na obaveze republičkog prema pokrajinskom budžetu, koje svako može da pročita, dodao je predsednik Vlade Srbije.

Cvetković je rekao da će Vlada razmotriti amandman SVM na predloženi rebalans budžeta dodajući da nema ništa protiv tog amandmana ukoliko se ne kosi sa važećim propisima.

Na pitanje zašto je povećan budžetski deficit u rebalansu, Cvetković je odgovorio da je to zbog toga što se, zbog zakona o fiskalnoj decentralizaciji, u republički budžet više ne sliva deo prihoda sa lokalnog nivoa.

Drugi razlog većeg deficita budžeta je snižavanje prognoze rasta u odnosu na početak godine, sa tri na dva odsto, što za posledicu takođe ima manje prihode u budžetu, pošto se prilivi vezuju za rast proizvodnje, prometa…, objasnio je Cvetković.

Na primeru prihoda iz lokalne samouprave, kako je Cvetković objasnio, to je do sada iznosilo između 40 i 45 milijardi dinara prihoda u budžetu, a posle donošenja zakona o fiskalnoj decentralizaciji, prihodi su smanjeni na oko osam milijardi dinara.

Podelite ovu stranicu!