CRCD: U Srbiji nema socijalne pravde

Varvarizacija društva koje liči na Srbiju iz 19. veka

20. feb 2015

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) ocenio je danas da u Srbiji ne postoji socijalna pravda niti vladavina zakona.

CRCD je u saopštenju za javnost povodom Svetskog dana socijalne pravde ocenio da građani Srbije nemaju adekvatnu pravnu zaštitu i suočeni su sa rastućim siromaštvom, a milioni njih i sa stvarnom bedom.

“Sedmocifrenom broju penzionera država je pokrala njihove višedecenijske uplate u penzioni fond. Nezaposlenost je ogromna. Jedino sigurno zaposlenje je u javnom sektoru. Uslov za zaposlenje u ogromnom broju slučajeva jeste članstvo u nekoj od političkih stranaka koje se u datom času nalaze na vlasti”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da zaposleni u javnom sektoru u pogledu sigurnosti zaposlenja i visine primanja uglavnom imaju nesrazmernu prednost u odnosu na svoje pandane iz paralenih društvenih grupa u privatnom sektoru.

“Stanje podseća na društvenu strukturu Srbije iz devetnaestog veka, kada je privreda bila potpuno nerazvijena, i kada je zaposlenje u državnoj službi predstavljalo gotovo jedini kanal društvene pokretljivosti”, piše u saopštenju.

CRCD je ocenio da takvo stanje doprinosi kulturnom opadanju i “varvarizaciji” društva.

Ta nevladina organizacija je optužila aktuelne vlasti da nastoje da obmanu građane “takozvanom borbom protiv korupcije i kriminala”.

“Za tri godine borbe protiv korupcije nijedan osumnjičeni ni optuženi korupcionaš nije ni prvostepeno osuđen. Navodna borba protiv korupcije jeste obična medijska buka. Njena funkcija je odvraćanje pažnje javnosti od rastućih socijalnih razlika i, posebno, od sve težeg pritiska siromaštva na pripadnike posebno ranjivih grupa”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da pripadnici ranjivih grupa u današnjoj Srbiji “većinom žive život nedostojan čoveka”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga