Čanak: U izbornoj kampanji mogući masovni fizički obračuni

Nećemo sa SNS-om, Vojvodina je poslednja šansa za demokratizaciju Srbije

04. mar 2016

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da će predstojeća izborna kampanja biti izuzetno gruba i rekao da može dođe i do masovnih fizičkih obračuna, zbog načina na koji su prekrajane lokalne vlasti nakon 2012. godine i ćutanja pravosuđa na dokazane izborne krađe.

Čanak je za Radioteleviziju Vojvodine rekao da je LSV zato već tražio od policije u Novom Sadu da garantuje bezbednost u toku kampanje i za vreme glasanja, ali je dodao da vlast i pravosuđe moraju da odgovore na pitanje zašto nisu završeni sudski procesi za one koji su dokazano kupovali glasove na prošlim izborima i to čak priznali na sudu.

„Jer ako nema odgovora na to pitanje i ako pravosuđe ne radi svoj posao, šta tu onda policija može? Kako onda možemo očekivati fer izbore? Rak-rana ovog društva je pravosuđe i to je suština priče“, ocenio je Čanak.

Prema njegovim rečima, u osam opština južnog Banata nakon izbora 2012. godine bilo je osam gradonačelnika iz Demokratske stranke, a danas je na tim mestima osam gradonačelnika iz Srpske napredne stranke (SNS), koji su na te pozicije došli bez izbora.

“U Beloj Crkvi, kako je dodao, SNS je 2012. osvojila dva mandata, a trenutno ima poslanički klub od 24 odbornika, takođe bez izbora”, naveo je Čanak.

„Znači, pušten je duh iz boce posle lokalnih izbora 2012. Ako se tako može menjati volja građana bez izbora, onda će se logično postaviti pitanje: šta će nam uopšte izbori. Šta će nam uopšte skupštna? Zato mislim da će ovi izbori biti beskonačno grubi, vrlo teški, naročito na lokalu, i da ćemo imati ogromnu tuču – i metaforički i bukvalno”, ocenio je predsednik LSV.

Čanak je rekao da ta stranka još nije donela odluku o tome na koji način će nastupiti na republičkim izborima, jer se, kako je naveo, situacija menja iz trenutka u trenutak.

On je odbacio mogućnost postizborne saradnje sa SNS-om u Vojvodini i kazao da je reč o spekulacijama koje se podmeću u javnosti kako bi se LSV ocrnio pred svojim biračima.

Optužio je Demokratsku stranku da stoji iza takvih spekulacija. “Pa zar nije jasno da je tu u pitanju očaj Demokratske stranke koja pokušava da u ovom formatu, kad se raspala već milion puta, uhvati još neki opiljak time što će blatiti sve oko sebe”, kazao je Čanak.

Na primedbu da LSV ipak nije uskratila podršku DS u pokrajini, Čanak je kazao da bi u tom slučaju pala Pokrajinska vlada a Liga okrivljena, jer bi „na vlast došli radikali ili naprednjaci, zovite ih kako hoćete“.

„Mi smo stalno bili ucenjeni time da moramo da podržavamo ono s čim se n slažemo da ne bismo bili proglašeni izdajnicima koji su doveli na vlast Šešeljeve sledbenike“, rekao je on.

Dodao je da LSV nema ambiciju da sarađuje ni s kim, jer želi sam da pobedi.

“Neko može reći da je to previše ambiciozno. Ali, ko je mogao pretpostaviti pre nekoliko godina da će SNS držati dve trećine parlamenta Srbije. A kad klatno ode tako na jednu stranu, nije nemoguće da ode i na drugu stranu. I zato uopšte ne razmišljam s kim bi Liga mogla posle izbora, već kako će Liga da formira Vladu Vojvodine koja će sprovesti glavne delove našeg programa koje je moguće sprovesti u ovim uslovima“, rekao je Čanak.

Čanak je ocenio da bi Šocijalistička partija Srbije mogla biti tas na vagi u postizbornim dogovorima u Vojvodini, jer je vrlo moguće da SNS neće moći bez njih da pravi vladu.

Lider LSV-a ocenio je i da su „beli listići“ na izborima 2012. godine bili velika greška i da veruje da oni koji su bili pokretači te priče danas shvataju da svim silama moraju da se suprotstave nadirućoj fašizaciji društva.

„Jer, vi danas imate razne organizacije, od klerofašističkih kao što je Obraz, koje Ustavni sud zabranio pa nikom ništa jer pravosuđe ništa ne preduzima, do raznih drugih ekstremnih desničara finansiranih od ekstremističkih krugova u Rusiji i ekstremističkih krugova iz redova Srpske pravoslavne crkve. A to su oni koji kažu da nam treba čvrsta pesnica, a da sve skupštine, pa i vojvođanska ne trebaju nikom. Cilj svih onih koji blate skupštine i parlamentarni sistem jeste vojna diktatura”, ocenio je Čanak.

Prema njegovim rečima, u tim krugovima postoji strah od Vojvodine, jer je to poslednja šansa Srbije za ikakvom demokratijom i slobodom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga