Čanak: Srbiji je mesto u NATO-u, umesto da bude ruska provincija

"Politika ne sme da daje prednost mitovima u odnosu na stvarnost"

05. mar 2018

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je danas da je Srbiji mesto u NATO-u, umesto da postane ruska provincija okružena članicama te alijanse, kao i da su zemlji neophodne suštinske ustavne promene.

Čanak je u pisanoj izjavi ocenio da je vojna neutralnost bila moguća u vreme velike i snažne Jugoslavije, ali ne i danas, kada je, kako je ocenio „puno onih koji su na nekom ‘ruskom’ platnom spisku“, založivši se za ubrzanje evropskih integracija.

On je ukazao da su sve poruke koje je izneo kao predsednički kandidat u kampanji pre godinu dana aktuelne i danas, a posebno ona da ne želi da učestvuje u politici koja mitovima daje prednost u odnosu na stvarnost, „među kojima je i onaj da Kosovo nije nezavisno“, ali i o nizu drugih otvorenih pitanja sa kojima se Srbija suočava a koji se ne rešavaju.

Srbiju je napustilo preko 300 hiljada mladih, a oni koji ostaju se sele u nekoliko većih gradova u potrazi za poslom, najviše u Beograd“, upozorio je lider LSV, dodavši da je svim drugim manjim i većim mestima širom Srbije zajedničko to da ih niko ništa ne pita.

Poručio je da je Srbiji neophodna decentralizacija i da sve što želi Vojvodini, želi i drugim krajevima Srbije.

Čanak je takođe istakao da se mora sprečiti da penzioneri zavise od političke volje bilo koje vlasti, te da država mora da se više brine o nezaposlenim radnicima starijim od pedeset godina i da rešava probleme nejednakosti žena i muškaraca i one sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.

„Investicije ne traže samo praznu poljanu i komunalnu infrastrukturu, nego i kvalifikovane radnike. Mi nemamo vodoinstalatera i električara, obućara i krojača, a imamo nezaposlene hiljade diplomaca marketinga, menadžmenta…“, naveo je on.

Čanak je zatražio i da se Vojvodini vrati NIS, raskine Energetski sporazum i da se poljoprivredno zemljište ne prodaje strancima.

Upozorio je na loš odnos prema antifašističkoj tradiciji i ponovio da je Srbiji potrebna lustracija, podsetivši na mračne devedesete.

„Srbiji ne treba novo lupanje u ratne bubnjeve, nego mir i u regionu i u Evropi“, poručio je lider LSV.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga