- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Sedište NIS-a se izmešta iz Novog Sada u Beograd, vlast se zatvara u jedan kabinet i predsoblje ispred njega 

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da ima pouzdane informacije da se sprema izmeštanje sedišta Naftne industrije Srbije (NIS) iz Novog Sada u Beograd i dodao da će Grad Novi Sad zbog toga izgubiti “ogromnu količinu novca”.

“To je nova, i nova, i nova centralizacija, s ciljem da se sve to zatvori u jedan kabinet i predsoblje ispred njega. Ako se takva centralizacija nastavi, onda Srbija ne može ostati u formatu u kojem jeste”, ocenio je Čanak na brifingu sa novinarima.

On je rekao da je Energetski sporazum koji je potpisan sa Ruskom Federacijom i kojom je NIS prešao u ruke Gaspromnjefta “jedna od najštetočinskijih stvari koja je ikada urađena Vojvodini i Srbiji i velika svinjarija”.

Prema njegovim rečima, ako se tako nastavi, od čitave Srbije će opstati samo “mega struktura Novi Sad-Beograd”, koja će “usisati sve”, dok će se ostatak Srbije pretvoriti u “zaleđinu koja trune i iz koje se beži”.

Ponovio je zahtev LSV da se Srbija decentralizuje i da to bude garantovano i novim Ustavom

Dodao je da uzrok za današnju situaciju u kojoj se Srbija nalazi leži u činjenici da nakon rušenja Miloševićevog režima nisu sprovedene reforme.

“Nije LSV napravila Srpsku naprednu stranku, nego ju je napravila Demokratska stranka (DS). Nismo mi bili ti koji smo im ostavljali mandate kada su napuštali Srpsku radikalnu stranku, već je to radio DS”, kazao je Čanak.

On je ocenio da će se tenzije oko izbora u narednom periodu još dodatno podizati, jer je to nastavak svega što se u Srbiji dešavalo i u vreme vlasti SPS-a, DS-a i sada SNS-a.

“Ne menja se ništa u metodologiji, samo se menja nivo i stepen brutalnosti, što će izazvati ozbiljan revolt”, rekao je Čanak.

Ocenio je da je u društvu u Srbiji na delu “fašizacija” i kao primer za to naveo fizički napad na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića.

“Ako se pendrekom počne zaustavljati sloboda misli, onda će to postati metod kojem nema kraja”, rekao je Čanak.

On je kazao da su poslednje protestne šetnje u Beogradu “prijatne oku svakog opozicionara”, ali je dodao da ne vidi neku perspektivu za te proteste.

“Da podsetim, jedine uspešne demonstracije bile su u odbrani izbornih rezultata. Takođe, donekle su imale smisla i demonstracije koje su imale vrlo konkretne zahteve”, naveo je Čanak.

Dodao je da je Srbiji potrebna alternativa, a ne opozicija koja “znači još istoga”. “Savez za Srbiju je DS plus Dveri. Boško Obradović je Šešelj za milenijalse, a Milan Stamatović je original ljotićevac”, ocenio je Čanak.

Kritikovao je bivšeg lidera Pokreta slobodnih građana Sašu Jankovića zbog odluke da se povuče iz politike i rekao da je njegov potez “neozbiljan”.

“Saša Janković je otpočetka bio koješta. Dobio je 16,5 odsto glasova na predsedničkim izborima. što je ogroman uspeh, a onda se povuče. To je neozbiljno i tu je straćena ogromna energija”, ocenio je Čanak.

Na pitanje koga onda vidi kao alternativu postojećoj politici, Čanak je odgovorio da je to LSV.

“Mi nikada nismo bili u izvršnoj državnoj vlasti, nikada nismo imali nijednog ministra. Nemamo nijednu finansijsku aferu, jer samo bili u koaliciji sa DS-om, a od njih nisi mogao da stigneš da napraviš finansijsku aferu, kao što ni danas niko ne može da stigne SNS u finansijskim aferama”, naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, treba se setiti da je i Slobodan Milošević pao kada je počeo da se “inati” sa Zapadom.

“A od 1995. on je na Zapadu bio ‘faktor mira i stabilnosti’ u regionu, da bi četiri godine kasnije postao ‘balkanski kasapin’”, naveo je Čanak.

On je ocenio da je “neozbiljno” porediti Aleksandra Vučića i Slobodana Miloševića, između ostalog i zbog toga što je i svetska situacija danas znatno drugačija, jer desnica raste širom sveta i jer se zaoštravaju odnosi između Zapada i Rusije.

Za izostanak lustracije u društvu optužio je “beogradsku političku elitu”, za koju je rekao da je posle promena od 5. oktobra 2000. godine “kroz trgovinu i razne nagodbe sa delovima Miloševićevog režima iskopala jamu u koju je upala demokratija”.

Čanak je podsetio da je na sednicama Predsedništva tada vladajuće koalicije DOS neprestano ponavljao zahtev da se zabrane Socijalistička partija Srbije (SPS), Jugoslovenska levica, Srpska radikalna stranka i Stranka srpskog jedinstva, a da se rukovodstva tih partija lustriraju, ali za to nije imao podršku.

“Oni koji su uništili ogromnu količinu civilizacijskih dostignuća devedesetih godina 20. veka, nisu smeli doći u situaciju da to ponove”, kazao je Čanak.

Oštro je kritikovao pokrajinsku vlast koju je optužio da sistematski uništava vojvođanske institucije i “samobitnost” Vojvodine.

Govoreći o aferi u vezi sa izgradnjom tržnog centra Promenada u Novom Sadu, Čanak je rekao da taj objekat nakon godine dana probnog perioda neće dobiti upotrebnu dozvolu, ukoliko ne otklone probleme koje su napravili.

“Neće dobiti upotrebnu dozvolu, to će biti zatvoreno, bez obzira na pritiske i potencijalne političke lomove. Ne želim da snosim odgovornost za moguće posledice”, poručio je Čanak.

Govoreći o situaciji u regionu, Čanak je ocenio da Crna Gora ubrzano ide prema Evropskoj uniji.

“Nadam se da će u tome i uspeti uprkos još dva moguća pokušaja državna udara, pošto Rusi ne odustaju tako lako. Ali, to će biti malo teže, jer Crna Gora je sada članica NATO-a”, kazao je Čanak.

Ocenio je da činjenica da ljudi iz Republike Srpske sve više kupuju stanove u Novom Sadu svedoči o tome da ni oni ne veruju u Republiku Srpsku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!