- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Brod sa književnicima uplovljava u Srbiju

Međunarodni festivalski književni brod “Književnost u toku”, koji plovi Dunavom od Bugarske do Beča, uploviće u Beograd u četvrtak, a u petak će se na njemu održati panel diskusija “Kulture sećanja”.

Narednog dana sledi poseta Sremskim Karlovcima, a 9. oktobra u Novom Sadu na brodu biće održan panel „Dekonstrukcija nacionalnih mitova u Evropi”.

U ponedeljak, 10. oktobra, biće organizovana pozorišna čitanja „Šta je Jugoslavija”, izjavio je danas rukovodilac projekta Sreten Stojanović iz Međunarodnog centra za književne prevodioce iz  Novog Sada.

“Dunav je prirodna žila-kucavica koja povezuje Balkan sa drugim evropskim zemljama. ‘Književnost u toku’ ima za cilj da se na ovoj reci stvori književnost Balkana i da se rode nova, dugovečna prijateljstva”, kazao je Stojanović novinarima.

Festivalski brod bio je 23. i 24. septembra u Bugarskoj, a od 29. septembra do 3. oktobra u Rumuniji. Nakon Srbije, brod će od 12. do 14. oktobra biti u Vukovaru, od 19. do 21. u Budimpešti, 24. i 25. oktobra u Bratislavi, a od. 26 do 30. oktobra u Beču.

„Književnost u toku” biće nastavljena u martu 2012, kada će književni brod ploviti od Splita, preko Tirane do Izmira.

Festival se odvija u okviru Halme – Evropske mreže književnih centara iz Berlina, a pod pokroviteljstvom nacionalnih komisija UNESKO-a Austrije, Hrvatske, Nemačke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Projekat su, između ostalih, podržali EU, Fondacija Robert Boš, Centralnoevropska inicijativa, Gete institut.

Više informacija o festivalu moguće je dobiti na internetskoj adresi www.literature-in-flux.eu

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!