- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bojović: Srbija je infantilno društvo

Novinar Njuzvika Želimir Bojović ocenio je danas da je Srbija infantilno društvo, o čemu svedoči i kosovski mit.

“Slažem se sa tvrdnjom pokojnog advokata Srđe Popovića da spadamo u red infantilnih društava. Način na koji reagujemo, posebno kada su izazovi i problemi u pitanju, govori o tome. Jedna od stvari je i kosovski mit. Mnogo od onoga što mislimo da je bilo, nikada se nije desilo, za neke stvari nemamo istorijske dokaze”, rekao je Bojović za Televiziju N1.

On je ocenio da ako je nešto što se dogodilo pre nekoliko vekova jedino važno što jedan narod percipira u svojoj istoriji, onda nešto duboko nije u redu sa ljudima u toj zemlji.

Bojović je kazao da Srbija nema pedantnu istorijsku arhivu, a i kada ima pisana dokumenta o nečemu, ne veruje im – o čemu govore pokušaji da se rehabilituju Milan Nedić, četnici i Dimitrije Ljotić.

“Naša najpedantnija istorija je u turskim arhivima. Žalosno da jedna država nije to proučila (…) Postoji 4,5 kilometara tih papira, mislim da bi to dosta otkrilo o nama u tih 350 skoro 400 godina”, naveo je Bojović.

Bojović je ocenio i da su tekstovi u novinama o srpskom naoružanju, spoj Vučićeve percepcije šta bi ljudi voleli da čuju i onoga što se radi. Podsetio je da su gotovo sve zemlje u okruženju članice NATO, te da priče o naoružanju verovatno za neke ljude koji se mogu okuražiti da Srbija “nije na kolenima”.

“Prizivanje rata je samo po sebi strašno, nemamo čime da se branimo i bliska istorija nam govori da ne sme da nam padne napamet da bilo šta sa oružjem radimo, osim možda samo prodaje”, poručio je Bojović.

On je ocenio da u Srbiji ne postoji navika da se govori o miru. “Nisam radio ta istraživanja, ali to je nekakav moj uvid, ako biste pitali ljude na ulici da li bi radije živeli u uređenim društvima koja podrazumevaju odgovornost ili biste se vratili u 1993. kada je sve moglo, a ništa nije moglo, kada nisu postojala nikakva pravila – nisam siguran da li bi većina građana izabrala uređeno društvo. Pre bi skliznuli u kupimo benzin na ulici, završimo nešto, ne platimo PDV… Način na koji biramo ljude u parlamentu koji je zatvoreniji nego ikada pre, način na koji oni odlučuju, govori o građanima Srbije, onima koji su glasali i onima koji nisu glasali”, ocenio je Želimir Bojović.

(Autonomija/N1, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!