- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bojkot neće smekšati Dačića

Predlog vojvođanskog statuta od polovine oktobra krčka se u fiokama poslanika srpskog parlamenta, a još uvek se ne nazire kada bi ovaj dokument, zajedno s pratećim zakonom, mogao stići na dnevni red.
Zbog toga su, popularno nazvane “vojvođanske stranke”, LSV i SVM, najavile mogućnost promene odnosa prema Vladinim predlozima, posebno kada je reč o onima koji dolaze iz ministarstava čije partije otežu s usaglašavanjem zakona o prenosu nadležnosti.
– I ja bih volela da znam gde je zapelo u donošenju zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini – kaže za „Dnevnik” šefica poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić. – S te strane ne mogu da prigovorim zahtevu LSV-a da se jasno kaže koja ministarstva zatežu, jer nemamo pravih informacija o tome zašto još uvek taj predlog zakona nije utvrđen i poslat u parlament. Ali ovaj drugi deo – bojkot zakona tih ministarstava – nešto je što ne mogu da podržim. Jer, problem se neće rešiti tako što ćete zapretiti da ćete bojkotovati pojedine ministre ili ministarstva.
Na molbu da oceni to što funkcioneri SPS-a i JS-a uporno govore o neustavnosti statuta, iako su socijalisti glasali “za” u Skupštini APV, Grubješićeva kaže da je “i to nelogičnost”.
– Kako je statut bio u skladu s Ustavom kad se glasalo u Pokrajinskoj skupštini, a nakon toga odjednom nije? Stvarno ne znam u čemu je problem, da li u pokrajinskim poslanicima SPS-a ili u rukovodstvu stranke – ukazala je sagovornica „Dnevnika”.
Član Predsedništva LDP-a i narodni poslanik Zoran Ostojić tvrdi je da je “farsa sa statutom dokaz onog što LDP stalno govori: autonomiju je Vojvodina izgubila u Beogradu, a ne u Novom Sadu, pa je samim tim može vratiti samo neka stranka iz Beograda.
– Nezadovoljni smo statutom, a naše glasanje zavisiće od zakona o prenosu nadležnosti, ali mogu samo da konstatujem: nema ni jednog ni drugog – naveo je Ostojić za naš list. – Inače, shvatio sam da predsednik PIV-a Bojan Pajtić kaže da je problem u Vladi i Skupštini Srbije. Pitao bih ga ko ima većinu u toj vladi i toj skupštini? Pa valjda vojvođanske stranke i njegov DS. Sve mi ovo, zapravo, liči na nekakvo unutarstranačko i unutarkoaliciono prepucavanje, u koje LDP svakako neće da se meša.
Na pitanje da li to znači da LDP nema nameru da pomaže nekim ministrima ako dođu u škripac s glasovima, Ostojić je odgovorio da njegova stranka u prvom planu ima javni interes, „a to su ubrzane evropske integracije”.
– Ono što su, po našoj oceni, proevropski zakoni, to će i od sada imati podršku LDP-a. Nažalost, očigledno da u vladajućoj stranci i većini postoji problem. Ipak, neki od tih koji su sad progledali treba da se sete koliko su i sami tome doprineli. Uostalom, mi nismo ni glasali za kabinet Mirka Cvetkovića – zaključio je Ostojić.

Konsultacije Dinkića i Čanka

Za ponedeljak pre podne zakazane su konsultacije potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića i lidera LSV-a i poslanika republičkog parlamenta Nenada Čanka o predlogu zakona o ravnomernom regionalnom razvoju. Ovaj akt je, inače, na dnevnom redu vanredne skupštinske sednice koja počinje u utorak, 9. juna.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!