Bivši lideri pozvali Brazilce da odbace fašizam

"Međunarodni manifest protiv fašizma u Brazilu" potpisalo je 40 ličnosti, među kojima su šefovi država i vlada, levičari i desničari, osudivši Bolsonarove stavove koji se "oslanjaju na vrednosti ksenofobije, rasizma, mizoginije i homofobije"

27. okt 2018

Nekoliko bivših šefova država i vlada raznih političkih ubedjenja pozvali su na odbacivanje „fašizma u Brazilu“, gde se u nedelju održavaju predsednički izbori na kojima je favorit kandidat ekstremne desnice Žair Bolsonaro.

Taj „medjunarodni manifest protiv fašizma u Brazilu“ potpisalo je 40 ličnosti, medju kojima su šefovi država i vlada, levičari i desničari, osudivši Bolsonarove stavove koji se „oslanjaju na vrednosti ksenofobije, rasizma, mizoginije i homofobije“.

Medju potpisnicima su bivši francuski socijalistički predsednik Fransoa Oland i nekadašnji desničarski premijer Dominik de Vilpen, kao i bivši lideri Meksika i Argentine, Visente Foks i Kristina Kiršner.

Manifest je pokrenut na inicijativu Selsa Amorina, šefa brazilske diplomatije u vreme predsednika Lula da Silve, od 2003. do 2011, a u njemu se navodi da Bolsonaro „otvoreno brani nasilne metode vojnih diktatura, kao što su mučenje i ubistva“ i da njegovi stavovi „ugrožavaju slobodno, tolerantno i pravedno društvo“.

Dokument su, pored ostalih, potpisali i francuski ekonomista Toma Piketi, američki glumac Deni Glover, francuski reditelj Kosta Gavras i američki senator Berni Sanders.

U drugom krugu predsedničkih izbora Bolsonaro je veliki favorit protiv kandidata levice Fernanda Hadada. „Brazilski narod će imati važan izbor: na jednoj strani sloboda i pluralizam, na drugoj retrogradni autoritarizam“, navodi se u Manifestu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga