Beogradski separatizam razara Srbiju!

Srbija želi da se otcepi od Vojvodine!

27. apr 2012

„U Vojvodini nema separatizma, to je smešna priča. Ali, pravo pitanje je zapravo da li Srbija želi da se otcepi od Vojvodine”, rekao je književnik Laslo Vegel na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Pančevu.

„Tačno! Srbija se prva otcepila u bivšoj SFRJ od svih ostalih republika i pokrajina”, dodao je publicista Mirko Đorđević u veoma dinamičnom dijalogu dvojice intelektualaca.

„Da, to je taj beogradski separatizam! Kao da se podsvesno, u kulturološkom smislu, beogradska centrala odrekla periferije pa misle da tu, na periferiji, žive neki urođenici, koji im ni za šta i nisu potrebni”, rekao je Vegel i dodao da u Vojvodini nikada nije sreo niti jednog separatistu.

„Nema niti jednog prepoznatljivog znaka vojvođanskog separatizma. Čak i oni koji zagovaraju ideju o ‘Vojvodini republici’ ne govore ni o kakvoj secesiji od Srbije, već o federalizaciji i decentralizaciji”, kazao je Đorđević.

On je podsetio da Vojvođani nisu glasali za Mitrovdanski ustav iz 2006. godine pa je tako taj akt u startu poništio samog sebe. „Zbog toga, danas čim se potegne pitanje tog lošeg Koštuničinog Ustava Srbije, odmah stižu optužbe za separatizam na račun Vojvođana”, dodao je Đorđević. On je izrazio sumnju u mogućnost da Srbija u skorije vreme bude decentralizovana, jer decentralizacija funkcioniše samo u uređenim demokratskim drzavama i društvima, što Srbija svakako nije.

Laslo Vegel je rekao da je u Srbiji više od dve decenije na delu „parazitski centralizam”, koji je na kraju pojeo samog sebe. „Parazitski centralizam doveo je Srbiju do potpune ekonomske propasti, koju ćemo početi da osećamo počev od septembra meseca. Plašim se da bi takav kolaps ekonomije mogao da dovede i do potpunog haosa u društvu”, kazao je Vegel.

On je oštro kritikovao i mađarsku političku elitu, pre svih Savez vojvođanskih Mađara (SVM), za koji je rekao da koristi iste metode kao i srbijanski centralisti. „Sve se svodi na to da se srpski kneževi nagode sa mađarskim baronima”, ocenio je Vegel i dodao da je Nacionalni savet Mađara, koji je pod direktnim uticajem SVM-a, uveo cenzuru u sve medije na mađarskom jeziku u Vojvodini. Prema njegovim rečima, takvu cenzuru nije pokušavao da uvede čak ni Slobodan Milošević.

„Dakle, i kod vojvođanskih mađarskih političara u pitanju je klasična dvoličnost: s jedne strane se navodno zalažu za široku autonomiju Vojvodine, a sa druge strane drže monopol u društvenom životu Mađara u Vojvodini. Ni oni, kao ni svi ostali, ne žele decentralizaciju, ne žele da dele vlast ni s kim, već čuvaju svoj feud. To je zapravo istočnoevropski neofeudalizam”, rekao je Vegel.

Mirko Đorđević je oštro kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu i rekao da je ona jedan od glavnih krivaca za usvajanje centralističkog Mitrovdanskog ustava 2006. godine i jedan od glavnih autora lažne priče o „vojvođanskom separatizmu”. „Tu priču pokrenuli su zajednički mitropolit Anmfilohije i Vojislav Koštunica. SPC zapravo već duže vreme igra ulogu izrazito desne, centralističke političke partije”, kazao je Đorđević.

Laslo Vegel je rekao da očekuje da se nakon izbora počnu formirati novi društveni pokreti, koji će iznedriti jednu novu evropsku politiku. „Povećava se broj mladih ljudi koji misle da je autonomija Vojvodine važna, bitna demokratska stvar. Oni su u tom shvatanju možda i radikalniji od stare generacije autonomaša”, rekao je Vegel.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga