- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ateisti Srbije tužili patrijarha Poverenici za ravnopravnost

Udruženje Ateisti Srbije tužilo je patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog izjava prilikom nedavne posete Sarajevu, koje je ovo udruženje ocenilo kao diskriminatorske prema ljudima koji ne veruju u boga.

 

Patrijarh je prilikom posete Sarajevu izjavio da „nema mira kod onih koji nemaju mir s bogom, koji je uslov za mir s drugima“.

 

Ateisti su ocenili da je Irinej na ovaj način poručio da su svi oni koji ne veruju u boga zapravo ljudi „rata, agresije i sukoba“.

 

„Čak i ako na trenutak zanemarimo ponašanje brojnih velikodostojnika pomenute verske zajednice tokom sukoba koje upravo Sarajevo pamti na najgori mogući način, ovakva izjava njenog čelnika nedopustivo je diskriminatorska“, naveli su Ateisti Srbije, koji su na svojoj stranici na Fejsbuku (Facebook) potvrdili da su patrijarha tužili Poverenici za zaštitu ravniopravnosti.

 

Ateisti Srbije nedavno su Ustavnom sudu Srbije tužili gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, kao i još trojicu odbornika Skupštine grada, zbog posete bačkom episkopu SPC Irineju (Buloviću), uz ocenu da je njihova poseta povreda sekularnog uređenja države Srbije i uvreda za multikonfesionalni i multikulturalni Novi Sad.

 

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!