- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Argentinke su izgubile bitku, ali ne i rat

Na kraju su trijumfovala verska uverenja i lična mišljenja nad konkretnim argumentima u pitanju zdravstvene zaštite. Ili je to možda bila i politička računica uoči izbora, povezana sa pritiskom crkve u domovini pape Franje. Argentinski Senat je u svakom slučaju većinom glasova protiv zakona koji bi osigurao legalan, siguran i besplatan prekid trudnoće, protiv garancije za sigurnost žena, protiv njihovog prava da same to odluče.

Jer tu se nije radilo tek o ukidanju krivične zabrane, nego o boljoj zdravstvenoj zaštiti i seksualnom obrazovanju. Po jednom ispitivanju organizacije Amnesti internešnal, u ovom trenutku je preko 60% stanovništva Argentine za legalizaciju abortusa. Ali Senat te zahteve svojih građanki i građana nije hteo slušati. On nije, kao što je od njega tražio zastupnik vladajuće stranke Luis Nijadenof, glasao „o realnosti“, nego o moralnim konceptima.

A realnost su, po službenim procenama argentinskog ministarstva zdravlja, oko 350 hiljada ilegalnih prekida trudnoće, godinu za godinom. Među siromašnim i zapostavljenim ženama Argentine su ti ilegalni abortusi jedan od glavnih razloga smrti u doba trudnoće.

Propuštena prilika

Odluka je pala nakon javne rasprave koja je učinila da Argentina skoro izgleda kao „zrelo društvo“. Tim rečima je predsednik Makri pustio ovaj zakon u parlamentarni postupak, iako je poznato da je on lično protiv legalizacije. Na kraju, Argentina je zemlja koja je i u drugim pitanjima ličnih sloboda poput istopolnih zajednica ili polnog identiteta, mnogo dalje odmakla nego druge države u regionu. Tu se ukazala prilika da se Argentina još čvršće usidriti u moderno doba i dokaže da može držati korak sa drugim zemljama grupe G-20 kojom upravo Argentina trenutno predsedava.

U doba prošle vlade Kiršnerove su slični projekti propali već šest puta. Ali ovaj put je tu bila naizgled nezaustavljiva želja Argentinki da same dobiju pravo na prekid trudnoće i koje su tu borbu izvele na ulice sa zelenom maramom oko vrata. Rasprava je kao i uvek u Argentini, bila intenzivna i veoma emocionalna. Ali osim nekoliko neukusnih incidenata i agresivnih postupaka protiv predstavnika obe strane, ostala je tačno to što je trebalo da bude: argumentovana rasprava.

Promena će doći

Verovatno će potrajati godinama dok opet ne dođe novi zakon o legalizaciji abortusa u oba doma parlamenta. Odnose snaga neće bitno promeniti ni izbori koji će se u Argentini održati sledeće godine. Ali Argentina se može odlučiti da učini isto što i Irska i pustiti građane da o tome odluče. U ovoj duboko katoličkoj i navodno izuzetno konzervativnoj zemlji zapravo postoji začuđujuće velika većina od oko dve trećine građana koji se zalažu za legalizaciju.

Sve u svemu, Argentina je učinila korak napred. Javna i parlamentarna rasprava je obogatila zemlju, po tom pitanju su se čak stvorili savezi u Kongresu koji prelaze stranačke granice.

A na ulicama Argentine su tamošnje žene već izvojevale jednu pobedu: one su postale otelotvorenje promena. I one će se i dalje boriti.

(Veronika Markijaro, Deutsche Welle / Foto: Picture-Alliance, G. Basso)

Podelite ovu stranicu!