Antifašistička dekontaminacija Kulturnog centra Novog Sada

"Kulturni centar postao je izvor širenja nacionalizma, homofobije, nasilja i drugih pratećih pojava fašizma"

10. mar 2015

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava izveli su danas performans pod nazivom “Antifašistička dekontaminacija” Kulturnog centra Novog Sada, s ciljem “iskorenjivanja opakog virusa fašizma” i sa zahtevom da direktor te institucije Andrej Fajgelj podnese ostavku.

“Kulturni centar Novog Sada, nekadašnji prostor slobode, postao je izvor širenja nacionalizma, homofobije, nasilja i drugih pratećih pojava fašizma, od kada je vođstvo preuzeo Andrej Fajgelj iz Treće Srbije. Delovanje Andreja Fajgelja i njegovi istupi u javnosti karakteriše govor mržnje i zagovaranje kršenja ljudskih prava”, naveli su aktivisti.

Dodaje se da je ostavka Andreja Fajgelja na mestu direktora ove institucije jedino prihvatljivo rešenje i korak ka vraćanju Kulturnog centra njegovim pravim vlasnicima i vrednostima koje je decenijama negovao.

Dekontaminacija YIHR KCNS 2“Ovom akcijom želeli smo da skrenemo pažnju na problem koji preti da postane mnogo ozbiljniji nego što trenutno jeste. Nasilje u Novom Sadu je postala svakodnevnica, a vrednosti koje sadašnje rukovodstvo Kulturnog centra neguje i forsira su ništa više do vetar u leđa nasilju”, kazali su aktivisti.

Današnji performans je prva akcija u okviru “aktivističkog maratona” koji Inicijativa mladih za ljudska prava, u sklopu projekta Aktiv Balkans (Active), organizuje u šest gradova u Srbiji, sa ciljem da u svakom gradu ukaže na problem kršenja ljudskih prava i pozove mlade na akciju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga