- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Antifašisti: Da li je Žandarmerija naslednik fašista?

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada optužila je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da je na svojoj zvaničnoj stranici na Jutjubu (YouTube) objavilo promotivni film Žandarmerije u kojem se ova jedinica nedvosmisleno navodi kao naslednik Srpske državne straže (SDS), “nedićevske kvislinške formacije”.

“Na kraju promo klipa ispisana su imena svih komandanata ove policijske jedinice, među kojima se našlo ime nacističkog sluge i zločinca Borivoja Jonića”, navodi se u saopštenju za javnost Anftiafšističke akcije Novog Sada.

Ta organizacija je podsetila da su pripadnici kvislinške Žandarmerije po nalogu nemačkog okupatora streljali civile i zarobljene partizane od jula 1941, a Jonićevi žandarmi su oktobra i decembra 1941. u Beogradu i Leskovcu hapsili Rome, koje su kasnije predavali Nemcima na streljanje.

“Kvislinška žandarmerija obavljala je stražarsku službu u zloglasnom logoru Banjica, a tokom 1944. od Nemaca preuzela je i streljanja banjičkih logoraša”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je tokom sve četiri godine okupacije kvislinška žandarmerija aktivno vojno sadejstvovala sa vojskom nemačkog okupatora u borbi protiv partizana, a pod Jonićevom komandom Nedićevi žandarmi masovno su hapsili civile, porodice i simpatizere partizana i masovno ih sprovodili u logore.

“Ako Žandarmerija pod komandom Milenka Božovića zaista smatra sebe naslednikom Jonićeve zloglasne bande, građani Srbije itekako imaju čega da se plaše”, upozorili su antifašisti.

LSV: MUP da se ogradi od spota Žandarmerije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da se gradi od promotivnog spota Žandarmerije i ocenila da je nedopustivo uspostavljanje bilo kakve veze između Srbije i predstavnika kvinslinške vlasti Milana Nedića iz Drugog svetskog rata.

LSV je u saopštenju za javnost podsetila da je u promotivnom spotu Žandarmerije kao jedan od komandanata naveden Borivoje Jonić, komandant Srpske državne straže (SDS), vojne formacije pod Nedićevom kontrolom.

“Podsetimo, pripadnici te formacije bili su čuvari okupacionog sistema u Srbiji i kvinslinške Nedićeve vlasti koja je odgovorna za holokaust i proganjanje antifašista u Srbiji. Teško je odrediti šta je strašnije – ako nadležni u MUP-u ovo ne znaju, ili ako znaju pa su želeli da uspostave kontinuitet u radu Žandarmerije sa Nedićevim represivnim aparatom”, navodi se u saopštenju.

LSV je zatražila od MUP-a da taj period delovanja SDS-a oceni kao diskontinuitet u trajanju i razvoju Žandarmerije, kao i da neko odgovara za “sramotu” Žandarmerije, MUP-a i države u celini.

Saopštenje je potpisao pokrajinski poslanik LSV ALeksandar Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!