Amateri u profesionalnom pozorištu: Anarhista 23. marta u Novom Sadu

"Istrajni da ne odustanu od borbe za normalan život"

19. mar 2019

Amatersko pozorište Doma kulture „Stevan Sremac“ iz Crvenke gostovaće 23. marta 2019. godine u profestionalnom Novosadskom pozorištu, sa predstavom „Slučajna smrt jednog anarhiste“, italijanskog pisca Darija Foa.

Režiju potpisuje novosadski reditelj Igor Pavlović, a predstava je napisana prema istinitom događaju iz 1969. godine kada je u eksploziji bombe u Poljoprivrednoj banci u Milanu poginulo 16 građana.

Policija je osumnjičenog anarhistu Dovanija Pinelija nakon trodnevnog ispitivanja izbacila kroz prozor sa četvrtog sprata, on je poginuo na licu mesta, a počinioci su na sve načine pokušali da prikriju ovo ubistvo u čemu su imali nesebičnu podršku „onih od gore“.

„Na kraju se ispostavilo da su za eksploziju u banci i za još 177 bombaških napada odgovorne desničarske grupe koje su za napade okrivile anarhiste kako bi od vlasti i policije zatražile uništenje i zabranu anarhistickih organizacija u Italiji“, poručio je reditelj Pavlović uoči novosadske premijere.

Dario Fo je sa suprugom Frankom Rame više od pedeset godina pisao i izvodio britke i satirične komade u kojima su ismevane i kritikovane anomalije italijanskog društva. Nju su 1973. godine oteli italijanski žandarmi iz desničarskih krugova, brutalno je pretukli, silovali i zapretili da će je ubiti ako progovori o tome.

„Dva meseca nakon užasnog događaja vratila se na scenu sa monodramom ‘Silovanje’. Njihova snaga i istrajnost da ne odustanu od borbe za normalan život je nagrađena 1997. godine, kada je Dario Fo dobio Nobelovu nagradu za književnost. U spomen na stradanje Franke Rame, koja je bila neodvojiv deo Foovog života i rada, želeo sam da Ludaka (glumca) u našoj predstavi igra glumica“, poručio je reditelj.

Pozorište „Stevan Sremac“ Crvenka osnovano je 1946. godine i u kontinuitetu radi 73 godine, od osnivanja je iznelo 174. premijere sa ukupno 2.845 repriza.

Danas pozorište „Stevan Sremac“ čini dečiji i prvi izvođački ansambl.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga