- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ombudsman: Tražićemo odgovornost za incident u Jagodini

Zaštitnik građana Saša Janković osudio je danas praksu organizovanog upućivanja dece da prisustvuju događajima koji po svojoj prirodi nisu namenjeni njihovom uzrastu i predstavljaju kršenje prava deteta i roditelja.

On je kao primer naveo incident koji se juče dogodio u Jagodini, kada je tokom izvođenja vežbe Protivterorističke jedinice, helikopter oborio nekoliko reklama, koje su pale na gledaoce i povredile 20 dece i troje učitelja.

U saopštenju Zaštitnika građana se, takođe, navodi i da organi lokalne samouprave, kao ni bilo ko drugi, nisu imali pravo da od škola zahtevaju da deca budu upućena na doček patrijarha SPC Irineja, koji je u nedelju služio liturgiju u Sabornoj crkvi u Jagodini.

„Direktori škola su takve zahteve, ako su već upućeni, morali da odbiju, u čemu je trebalo da imaju podršku iz Ministarstva prosvete“, istakli su Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić-Orlandić.

Prisustvo dece na takvim događajima je, kako se navodi u saopštenju, odluka koja zavisi isključivo od porodičnog vaspitanja i zainteresovanosti deteta, a u pojedinim okolnostima može biti i potpuno neprimereno.

Janković je naveo da je ranije ukazivao visokim zvaničnicima MUP-a da svaka aktivnost i svečanost policije i drugih organa u koju se organizovano uključuju deca mora u potpunosti biti njima prilagođena, a ne obrnuto.

Zaštitnik građana će, kako je saopšteno, sprovesti postupak kontrole rada organa javne vlasti u vezi sa poslednjim događajima u Jagodini, kako bi se detaljnije ispitale sve okolnosti, utvrdili propusti i odgovornost za njih i izvukle pouke za sve koji u svoje aktivnosti žele da uključe decu.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!