WikiLeaks učestvuje na izborima u Australiji

Assange, osnivač sajta WikiLeaks, rodom iz Australije, prošle godine je najavio da će se kandidirati za Senat i sada sprovodi taj plan, iako se od juna krije u ekvadorskoj ambasadi u Londonu

06. apr 2013

Grupa WikiLeaks, koja se bavi objavljivanjem povjerljivih informacija i dokumenata, objelodanila je plan da se kandidira na izborima u najmanje tri australijske države i poručila da bi bilo sramota kada bi njen osnivač Julian Assange pobijedio, a ne bi mogao da obavlja funkciju za koju je izabran.

Assange, osnivač sajta WikiLeaks, rodom iz Australije, prošle godine je najavio da će se kandidirati za Senat i sada sprovodi taj plan, iako se od juna krije u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Advokat Greg Barns, koji je novi direktor Assangeove predizborne kampanje, izjavio je da stranka WikiLeaks ima kandidate u najmanje tri države na izborima 14. septembra, prenosi AFP.

Azil Ekvadora

Barns je rekao da će WikiLeaks, pored Assangea, koji će se, kako se očekuje, kandidovati za Senat u državi Victoria, predstaviti još nekoliko „vrlo kvalitetnih kandidata“.

Stranka WikiLeaks ima već više od 500 registriranih članova.

Osnivač Wikileaksa u augustu 2012. godine dobio je azil u Ekvadoru da bi izbjegao izručenje iz Velike Britanije u Švedsku, gdje se suočava sa optužbama za seksualne napade.

Assange vjeruje da bi izručenje u Švedsku rezultiralo time da bi bio predat u SAD, gdje bi bio krivično gonjen, jer je objavio nekoliko hiljada američkih dokumenata sa povjerljivim sadržajem.

Ekvador je u više navrata predlagao da švedski tužioci ispitaju Assangea unutar Ambasade u Londonu, ali je ta ponuda odbijena.

Ministar optimist

Međutim, Velika Britanija je odbila da mu omogući da sigurno ode iz zemlje, pa se on nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu i ne može da se vrati u Australiju.

Vlada Ekvadora izrazila je nadu sredinom marta ove godine da će zastoj u rješavanju slučaja osnivača Wikileaksa Julijana Assangea biti riješen ove godine.

Ekvadorski zvaničnici izjavili su da diplomatski kanali ostaju otvoreni i da je moguće pronaći rješenje Assangeove sudbine, koji je unutar Ambasade Ekvadora u Londonu od juna prošle godine.

Ministar vanjskih poslova Ekvadora Ricardo Patino rekao je da je „uvijek bio optimist“ i izrazio je nadu da će Assangeova budućnost biti dogovorena do kraja godine.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga