Vuletić: Napadom na predsednika SANU, elite pokazuju da ne odustaju od manipulacija Kosovom

"Koriste kosovsko pitanje pre svega kao svojevrsnu manipulaciju nacionalnim osećanjima"

16. jan 2021

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić osudio je danas one intelektualce koji zahtevaju ostavku predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimira Kostića i ocenio da je to još jedan pokazatelj da elite u Srbiji nisu sposobne da racionalno rasuđuju i da kosovski problem koriste isključivo u svrhe manipulacije i borbe za vlast.

“Najavljeni protest ispred SANU povodom izjave predsednika Vladimira Kostića, kao i otvoreno pismo koje je grupa od 93 intelektualca uputila SANU u kome se zahteva da on podnese ostavku, samo je još jedan pokazatelj koliko takozvane srpske elite nisu sposobne racionalno da rasuđuju. Imena sa te liste su maltene ista ona koji su predsednika Tadića, koji je svakako među onima koji su na toj funkciji napravili najviše štete, prisilili da ne preda Vojislava Koštunicu tužiocu nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Baš se pitamo zašto”, naveo je Vuletić u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, elite u Srbiji su dužne da daju racionalne odgovore na sledeća pitanja: kakve su posledice nepriznavanja nezavisnosti Kosova, kada i ko će priznati Kosovo i koliko “zamrznuti konflikt” košta Srbiju.

“Bez jasnog stava o ovim pitanjima rešenje za Kosovo se odlaže unedogled. To ukazuje da i vlast, opozicija, i elite ovog nesrećnog društva koriste kosovsko pitanje pre svega kao svojevrsnu manipulaciju nacionalnim osećanjima etničkih Srba zbog sopstvenih interesa, kao i da je kosovsko pitanje isključivo u funkciji osvajanja ili održavanja na vlasti”, ocenio je Vuletić.

Dodao je da elite ne mogu da dolaze i ostaju na vlasti putem uspešne ekonomije, obrazovanja i zdravstva, već od “zavađenog i zbunjenog naroda” kojem poturaju Kosovo kao glavni adut, jer drugi i nemaju.

Vuletić je rekao da je plan o podeli Kosova, koji su zagovarale srpske elite, osujetila EWU, a pre svega Nemačka, dok je pobeda Džoa Bajdena na američkim predsedničkim izborima podelu Kosova definitivno skinula sa dnevnog reda.

Frustracija Beograda Bajdenovom pobedom više je nego očigledna. Bajden i EU najavljuju novi ozbiljniji angažman na Balkanu koji ima za cilj okončavanja nezavršenog posla. Ako Srbija ne iskoristi priliku koju najavljuje SAD i EU, biće u situaciji da će morati da potpiše sporazum u čijem stvaranju nije učestvovala. Smeši nam se Kumanovo 2. Preostaće im onda samo da i taj poraz proglase pobedom”, kazao je Vuletić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga