Vuletić (GDF): Centri moći okupljeni oko SNS i Junajted grupe banalizovali medijsku scenu

"U takvim uslovima nećemo moći da dođemo do slobodnih uslova za izbore"

11. avg 2021

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić ocenio je da u Srbiji već pet-šest godina nema slobodnih medija i izjavio da su dva „centra moći“, okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) i Junajtet grupe, banalizovala medijsku scenu.

Vuletić je za portal „Forum“ rekao da jedan centar moći kreira SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić preko Telekoma, tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom, dok drugi, oko Junajted grupe – utiče na deo biračkog tela koji je opoziciono nastrojen.

U takvim uslovima nećemo moći da dođemo do slobodnih uslova za izbore kako god se budu završili pregovori na dva koloseka koji su trenutno aktuelni sa vlastima“, a rekao je Vuletić.

Ističući da iz večeri u veče „jedni komentarišu jutrošnje stavove ovih drugih, a uveče komentarišu šta je rečeno u ostalim medijima“, Vuletić je ocenio da je to obesmišljavanje tih pregovora jer se pravi politika bez potrebe i sve izgleda neefikasno i jalovo.

„Da budem iskren, kako god se budu završili pregovori u takvim medijskim uslovima ne verujem da će biti moguće bilo šta da se promeni i da građani mogu slobodnije i sa više argumenata i zanja da odlučuju kako da glasaju na sledećim izborima“, istakao je Vuletić.

Prema njegovim rečima, osim par štampanih nedeljnika, u prethodnih pet-šest godina u Srbiji nema elementarne slobode medija, kao ni „profesionalnih i nezavisnih novinara, i medijska scena je banalizovana kao i politička.

„Ako ovo što sada govorim izreknem na Pinku bio bih, s ove druge strane, proglašen za opozicionog izdajnika i za Vučićevog saradnika. Sad treba neko da mi zabrani da čitam kolumne Boška Jakšića zato što piše u Politici. Za mene je mnogo značajnije šta je taj čovek napisao, nego gde je napisao“, rekao je Vuletić.

On je ocenio da je opozicija „bleda“ jer nema jasnu političku viziju, odnosno šta želi i kako vidi Srbiju u narednih pet, 10 i 20 godina.

„Kada bi imali viziju imali bi i drugačije stavove i drugačije bi se obraćali narodu, drugačije bi razgovarali i komunicirali sa svima. Ušli su u finu komfornu zonu gde se sa Vučićem prepucavaju preko plota ko je veći kriminalac“, ocenio je Vuleti.

Predsednik GDF je ocenio i da je „Ugovor sa narodom“, koji su ranije potpisale opozicione stranke, „besmislica“ i da im je vezao ruke u daljem delovanju.

„I kasnije, već se zna, i oni su priznali da je to bila greška, potpisivanje Ugovora sa narodom, preko koga su ih diskvalifikovali i svi drugi, posebo mediji kojima je opozicioni birač naklonjen, kao velike izdajnike jer su ipak izašli na izbore“, rekao je Vuletić.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Stiže nas budućnost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga