Vukovar još nije pao

Zaštićeni svedok optužbe JF-32 izjavio je pred Haškim tribunalom da je Jovica Stanišić u jesen 1991. u istočnoj Slavoniji prekorevao vođe tamošnjih Srba zato što "Vukovar još nije pao"

05. maja 2010

Zaštićeni svedok optužbe JF-32 izjavio je na suđenju Jovici Stanišiću pred Haškim tribunalom da je Stanišić u jesen 1991. u istočnoj Slavoniji prekorevao vođe tamošnjih Srba zato što „Vukovar još nije pao“.
Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije, Stanišić je, zajedno sa svojim tadašnjim pomoćnikom Frankom Simatovićem-Frenkijem optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1992-95.
Svedok JF-32 rekao je da je Stanišića video u septembru 1991. u istočnoslavonskom selu Dalj.
„Stigla je kolona od četiri-pet vozila, mislim da su bili džipovi, beogradskih registracija… Izašao je Stanišić i rekao da se pronađe Goran Hadžić i komandanti Teritorijalne odbrane i JNA da bi se održao sastanak… Vikao je: ‘Zašto Vukovar još nije pao'“, posvedočio je JF-32.
Potvrdio je i da je oružje za SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem, čiji je predsednik Hadžić tada bio, stizalo iz Srbije, posredstvom izvesnog Šarca za koga je čuo da je pripadnik srpske SDB.
U stvaranju srpske policije u samoproglašenoj autonomnoj oblasti, učestvovao je i Radoslav Kostić, takođe pripadnik SDB Srbije, koji je tada identitet prikrivao pseudonimom Anton, izjavio je JF-32.
Svedok je opisao i napad na Dalj, posle koga je hrvatsko stanovništvo napustilo to područje, na kojem je od avgusta 1991. delovala i paravojna formacija željka Ražnatovića – Arkana.
JF-32 potvrdio je i da su Hadžić i Ražnatović nekoliko puta iz pritvora izvodili zarobljene Hrvate, od kojih je većina posle rata pronađena mrtva. Veliki deo svedočenja JF-32 odvijao se iza zatvorenih vrata.
U nastavku suđenja, svedoka će unakrsno ispitivati branioci optuženih.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga