- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vukčević: Naftagas jedina vrednost NIS-a

Bivši direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Dimitrije Vukčević ocenio je danas da je Naftagas jedino što vredi u toj kompaniji.
„NIS ne vredi ni milione, ni milijarde, ono što vredi u toj kompaniji jeste Naftagas“, rekao je Vukčević, koji je bio generalni direktor NIS-a od 2001. do 2003. godine.
Vukčević je na okruglom stolu koji je Liga socijaldemokrata organizovala u Zrenjaninu povodom 60. rođendana „Naftagasa“ rekao i da cena po kojoj je prodat NIS nije toliko bitna.
„Naftagas je 2007. proizveo naftu u vrednosti od 500 miliona dolara, a zatim ju je ustupio NIS-u koji je od toga zaradio 100 miliona dolara“ kazao je Vukčević i dodao da ne treba biti veliki stručnjak da bi se shvatilo da je NIS „pojeo“ 400 miliona dolara.
Ekonomski analitičar Dimitrije Boarov ne slaže sa mišljenjem Vukčevića jer, kako navodi, celokupna privreda koja je sarađivala sa NIS-om je na izvestan način bila dotirana od te kompanije.
„Do gubitka o kome je reč nije došlo zbog neefikasnosti, već sistema ‘čerupanja’ NIS-a koji služi za stabilizaciju jedne nesređene ekonomske situacije u zemlji“ objasnio je Boarov i dodao da će i Gaspromnjeft, sadašnji vlasnik NIS-a takođe voditi politiku dotacije.
Branislav Pomoriški, nekadašnji predsednik Upravnog odbora NIS-a kaže da je u ovakvim slučajevima prodaje uobičajeno da država zadrži vlasništvo nad rudnim bogatstvima, što se reguliše ugovorom u procesu eksploatacije.
Prema njegovim rečima, realna cena NIS-a je 2,2 milijarde evra, a ne 400 miliona, za koliko je prodat ruskoj kompaniji.
Potpredsednik LSV i predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton, podsećajući da je „Naftagas“ najveće bogatstvo Vojvodine, kaže da je u prodaji NIS- sramotna ne samo cena, već i način na koji je prodat.
„Sramotno je to što je NIS prodat za tri Kristijana Ronalda, a to već dovoljno govori da se neke stvari u ovoj državi ne poštuju“ rekao je Marton.
On je podsetio i na činjenicu da je Naftagas osnovan 10. februara 1949. godine u Zrenjaninu, a da je celokupni kapital ovog preduzeća ostvaren ulaganjima AP Vojvodine i kreditima koje je ona otplaćivala.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!