Vukašin Obradović: Novinari su u defanzivi 

"Treba da se dogovaramo kako ćemo da reagujemo na poteze vlasti, ne treba da budemo paravan tako što sarađujemo sa vlašću"

11. nov 2018

Novinar Vukašin Obradović ocenio je da su medijski radnici u defanzivi i dodao da umesto da “u abnormalnoj situaciji, insistiramo na odbrani slobode medija, mi se branimo“.

Obradović je za Televiziju N1 rekao da je rešenje da svi u medijskoj zajednici sednu i raščiste trenutnu situaciju sa vlašću.

„Na jednoj strani imamo pregovore, razgovore, učešće u radnim grupama, a na drugoj strani imate reakcije koje potpuno poništavaju sve te napore koji bi išli ka normalizaciji odnosa vlasti i kritičkih medija na meti ne samo političara već i drugih medija specijalizovanih za lov na veštice“, kazao je Obradović.

Dodao je da je lopta u dvorištu medijske zajednice. „Treba da se dogovaramo kako ćemo da reagujemo na poteze vlasti, ne treba da budemo paravan tako što sarađujemo sa vlašću, ali treba da vidimo šta ta vlast konkretno radi na poboljšanju medijske situacije“, zaključio je Obradović.

Govoreći o kritikama predstavnika vlasti na naslovnicu Danasa sa Koraksovom karikaturom, Obradović je podsetio da Ministarstvo informisanja nije reagovalo kad je niz javnih ličnosti optužen za najteža krivična dela u nekim medijima, niti kad su se na naslovnoj strani Ilustrovane politike „neki nazvani kerovima“.

„A kad se pojavi karikatura, sa svih strana trbuhozborci izriču najteže optužbe protiv Koraksa, zaboravljajući da oni tako prave direktno poređenje sa nacističkom Nemačkom, jer ako vi zabranjujete karikature, vi pravite poređenje sa Gebelsom, a ne onaj koji ih je nacrtao“, dodao je Obradović.

„Koraks je mislio na ovog, nije mislio na Vučića, a šta i da je na karikaturi bio Vučić, zašto je to toliko opasno, i zar nije to tekovina savremene civilizacije i zar karikatura ne znači preterivanje? Čak i da je na karikaturi Vučić, ne vidim problem u tome, ali to je posledica o kojoj govorimo… Da li se ponašamo isto – ne. Naravno, ne odustajemo od stavova, ali dovedeni smo u situaciju da branimo elementarno pravo da li karikaturista slobodno izražava svoje stavove u svojim medijima“, kazao je Obradović.

On je dodao da to posebno zabrinjava i upitao šta je ishodište ovakve vlasti.

„Ako ovakva vlast koja kontroliše 85 odsto medija, želi da uništi i preostalih 10, zašto to želi da uradi? To brine, šta stoji iza te namere da se kontrolišu apsolutno svi mediji, pa čak i malotiražni ili televizije koje nisu gledane. Šta je iza te namere – to je suštinsko pitanje“, istakao je Obradović.

Vlast simulira da radi puno na poboljšanju situacije na medijskoj sceni, ali to je samo simulacije, rekao je za N1 Ilir Gaši, bivši direktor Fondacije Slavko Ćuruvija.

„Došli smo u situaciju da mnogi mediji ograničavaju sami sebe, više nije potrebno da neko kaže da se nešto ne objavljuje, već su ljudi naviknuti i znaju da ne smeju“, rekao je Gaši.

Ocenio je da je cilj zastrašiti sve na primeru jednog. „Vi kad vidite kolegu kako je prošao, sutra se pitate šta će mi to u životu. To je krajnji cilj ovakvog postupanja tabloida, i to vlast jako dobro zna“, upozorio je Gaši.

(Autonomija/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga