Vuk Drašković: Ne može se u Brisel preko Moskve

"Sve govoreći da putujemo ka Briselu, putovali smo u suprotnom smeru"

04. sep 2019

Predsednik Srpskog pokreta obnove i nekadašnji šef diplomatije SRJ Vuk Drašković kritikovao je u autorskom tekstu za sutrašnji broj lista Danas nameru vlasti da se Srbija priključi Evroazijskoj uniji.

On podseća da je od pada Slobodana Miloševića, programski cilj svih vlada Srbije bio članstvo Srbije u Evropskoj uniji i pita „dokle smo stigli“.

„Sve govoreći da putujemo ka Briselu, putovali smo u suprotnom smeru. EU je daleko, a Evroazijskoj uniji pristupićemo već u oktobru. To je uspeh, kažu, jer na tržištu Evroazijske unije živi 180 miliona ljudi“, piše Drašković i opet pita da li je tako.

On zatim navodi brojke koje kažu da Srbija izvozi više u Bosnu i Hercegovinu nego u Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan, i Jermeniju zajedno, koje čine Evroazijsku uniju, a njima dodaje i Kinu.

„Zemlje EU su donirale, poklonile Srbiji više od tri milijarde evra, a Sjedinjene Američke Države jednu milijardu. Narod u Srbiji to ne zna. Veruje medijima – sa Zapada stižu samo pretnje i ucene, a Rusija i Kina su darodavci i dobrotvori, iako poklona iz tih država nema“, navodi Drašković i dodaje, između ostalog, da Srbija time rizikuje da ostane bez milijardi evra donacija, subvencija i bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova EU.

Rizikuje, po njegovom mišljenju, i civilizacijski raskol sa svojim građanima koji žive na Zapadu, a kojih je samo u zemljama EU blizu dva miliona.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga