Vujanović posthumno odlikovao Đinđića

Ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, posthumno je odlikovao ordenom Crnogorske velike zvijezde predsjednik Crne Gore

02. juna 2015

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović posthumno je u utorak u Beogradu odlikovao ordenom Crnogorske velike zvijezde ubijenog premijera Srbije Zorana Ðinđića, poručivši da je on svjetionik demokratije, koji je učinio mnogo za dobre odnose Srbije i Crne Gore, javlja Tanjug.

Vujanović je, uručivši odlikovanje Ðinđićevoj supruzi Ružici, istakao da je ubijeni premijer značajan dio svoje energije, entuzijazma, kreacije i dobrih namjera uložio u dobre odnose dvije države.

„Lično ga poznajem, a s njim sam sarađivao kao predsjednik Vlade. Imao sam čast, zadovoljstvo i privilegiju da sa njim gradim dobre odnose Crne Gore i Srbije“, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, s Ðinđićem se posljednji put susreo 10. marta, dva dana prije atentata na premijera Srbije, kada mu je Ðinđić ponovio da je važno da Srbija i Crna Gora naprave odnos između država i naroda koji će biti primjer ne samo u regionu, već i u međunarodnoj zajednici.

„Vrijedelo je živjeti život Zorana Ðinđića. Ostavio je nešto što ga čini, u ljudskom smislu, emociji i poštovanju, besmrtnim. I kao što je Seneka rekao da su grobovi mrtvih u srcu živih, tako je on u srcu, ne samo Ružice, njegove djece i potomaka, već i u srcu svih koji vole pravu Srbiju, svih koji vole dobre odnose Srbije i Crne Gore“, istakao je Vujanović i u ime tih dobrih odnosa Ružici Ðinđić uručio odlikovanje za ubijenog premijera u prostorijama Ambasade Crne Gore u Beogradu.

‘Odlikovanje iz prave ruke’

Ružica Ðinđić je predsjedniku Crne Gore zahvalila na toplim riječima i, kako je rekla, divnom sjećanju na davno vrijeme i prijateljstvo, koje je bilo ne samo rukovođeno politikom, već prevashodno prijateljstvo njegovano porodičnim vrijednostima.

„Veoma sam srećna zbog ovog odlikovanja, jer za prave stvari nikada nije kasno. Ono dolazi 12 godina posle ubistva Zorana Ðinđića, ali svako posthumno odlikovanje je potrvda da je sve ono što je činio tokom života bilo ispravno“, rekla je Ružica Ðinđić.

Kako je istakla, politika njenog supruga u datom momentu možda nije vrednovana kao dobra, ali vrijeme je tu da takvo mišljenje opovrgne, a potvrda za to je i odlikovanje koje je došlo iz „prave ruke i prijateljske zemlje“.

Ukaz o odlikovanju predsjednik Crne Gore donio je 29. maja ove godine.

Đinđić je ubijen snajperskim hicem ispred službenog ulaza u zgradu Vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga