Vujadin Boškov sahranjen uz muziku tamburaša

Svirali su njegove dve omiljene pesme: "Kad sam bio mlađan lovac" i "Tiho noći"

01. maja 2014

Legendarni fudbaler i trener Vujadin Boškov sahranjen je juče na mesnom groblju u Begeču, nadomak Novog Sada, a po ličnoj želji, ispraćen je uz muziku tamburaša koji su svirali njegove dve omiljene pesme: „Kad sam bio mlađan lovac“ i „Tiho noći“.

Ujedno, u čast Vujadina Boškova članovi lovačkog društva „Fazan“ iz Begeča, čiji je on bio član ispalili su dva počasna plotuna.

Na sahrani su prisustvovali mnogobrojni funkcioneri na čelu sa predsednicima Fudbalskog saveza Srbije Tomislavom Karadžićem i Crne Gore Dejanom Savićevićem, delegacija madridskog Reala predvođena Emiliom Butragenjom i Hoze Antoniom Kamačom, sin bivšeg predsednika Sampdorije Andree Mantovanija, Enriko, grupa navijača kluba iz Đenove, rukovodstvo i bivši i sadašnji igrači Vojvodine, delegacija Fudbalskog saveza Hrvatske, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i drugi.

Od legendarnog igrača i trenera oprostili su se i Dragan Džajić, Momčilo Vukotić, Ilija Petković, Slobodan Santrač, Dušan Savić, Vladimir Petrović Pižon, Zoran Filipovic, Siniša Mihajlović, Miroslav Tanjga, Albert Nađ i Srećko Katanec.

Komemorativna sednica povodom smrti Vujadina Boškova održana je prethodno u fudbalskom centru koji nosi njegovo ime na Veterniku, a prisustvovao joj je veliki broj funkcionera, legendi, bivših i sadašnjih igrača Vojvodine, predstavnici klubova u kojima je Boškov radio, kao i čelnici grada Novog Sada.

Na početku komemoracije pročitano je pismo predsednika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Jozefa Sepa Blatera, a prvi je o Boškovu govorio predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislav Karadžić.

Karadžić je predložio da neka od najvećih i najlepših ulica ili trgova u Novom Sadu dobije ime po Vujadinu Boškovu.

Predsednik Odbora za pripremu proslave 100. rođendana fudbalskog kluba Vojvodina Radivoje Radosav, inače član generacije kluba na čijem čelu je kao tehnički direktor bio Vujadin Boškov, rekao je da se fudbal u Novom Sadu igra nešto više od jednog veka, a da je Boškov najveće ime.

On je tu tvrdnju potkrepio činjenicama da je Boškov za Vojvodinu odigrao 512 utakmica i da je 57 puta nosio dres sa državnim grbom.

Autor knjige „Vujke-jedan jedini“ novinar Miroslav Gavrilović istakao je da su tri najveće sportske ljubavi Vujadina Boškova bile Vojvodina, Real Madrid i Sampdorija, naglasivši da je novosadski klub ipak imao posebno mesto u njegovom srcu.

„Kada god se kaže Vojvodina pomisli se na Vujadina Boškova, a kada se kaže Vujadin Boškov pomisli se na Vojvodinu“, kazao je Gavrilović.

Gradonačelnik Miloš Vučević kazao je Tanjugu da će Novi Sad svakako jednoj ulici ili trgu dati ime po Vujadinu Boškovu, ali je naglasio da tu odluku ne treba doneti ishitreno, da ne bi eventualno Boškov dobio ulicu koja nije primerena njegovoj veličini.

Boškov je preminuo u nedelju u Novom Sadu u 83. godini, posle duge i teške bolesti.

Rođen u Begeču 16. maja 1931. godine, za fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 57 utakmica i bio je izuzetno cenjeni trener mnogih domaćih i inostranih klubova i selektor državne reprezentacije.

Igračku karijeru Boškov je počeo je u novosadskoj Vojvodini, za koju je nastupao od 1946. do 1960. godine, a potom je branio boje italijanske Sampdorije (1961-62) i švajcarskog Jang Bojsa (1962-64), gde je počeo da se bavi trenerskim poslom.

Izrastao je u stručnjaka svetskog glasa. Tokom bogate karijere vodio je sedam godina Vojvodinu i brojne klubove iz Holandije, Španije, Italije i Švajcarske, među kojima i slavni Real Madrid (1979 – 82), Fejenord (1976-78), Romu (1992 – 93), Napoli (1994 – 96) i u dva navrata Sampdoriju.

Bio je šampion Jugoslavije i Španije, a sa Sampdorijom je osvojio Kup pobednika kupova 1990. godine.

Na klupi reprezentacije Jugoslavije Boškov je sedeo u tri navrata (1971-73, 1999-2000) i 2001. u tročlanoj komisiji.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga