Vučković: Ekonomske mere Vlade dobre, izuzev podele 100 evra

Vučković je izrazio očekivanje da će planirane mere ipak biti brže realizovane nego što je najavljeno

09. apr 2020

Mere Vlade Srbije usmerene za ublažavanje ekonomskih posledica epidemije koronavirusa su dobre, izuzev mere podele 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije, koja nema ekonomsko utemeljenje, izjavio je član Fiskalnog saveta dr Vladimir Vučković.

On je, učestvujući u onlajn konferenciji „Biznis u izazovnim vremenima“ u organizaciji Srpske asocijacije menadžera, istakao da se stiče utisak da je prilikom koncipiranja ovih mera Vlada uradila ono što je bilo moguće i da je ovaj paket mera prilagođen budžetskim mogućnostima zemlje.

Vučkovićev stav je da taj paket mera ne bi trebalo da ugrozi makroekonomsku i fiskalnu stabilnost zemlje, ali će dati podršku privredi u ovim teškim okolnostima.

On je izrazio očekivanje da će planirane mere ipak biti brže realizovane nego što je najavljeno, pre svega isplata minimalca za mala i srednja preduzeća. Vučković je rekao da je od ukupnog finansijskog okvira paketa mera od 5,1 milijardu, konkretna pomoć države privredi oko 800 miliona evra, a ostalo je odlaganje plaćanja obaveza, a tu je i deo koji će finansirati banke kroz kredite.

On je ponovio procenu da će država ove godine morati da se zaduži za 6,5 milijardi evra, kako bi podmirila sve budžetske troškove i troškove najavljenih mera ekonomske politike.

Vučković je ocenio da taj iznos nije mali, posebno zbog očekivanja da će zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa na međunarodnom tržištu biti kompleksnije zaduživanje, jer će mnoge države tražiti finansijsku pomoć.

Vučković je, ipak, izrazio očekivanja da taj iznos zaduženja neće negativno uticati na makroekonomsku i finansijsku stabilnost. Ipak, sve zavisi od toga koliko će kriza sa koronavirusom trajati, zaključio je član Fiskalnog saveta.

Važno brzo implementirati mere

Predsednik Srpske asocijacije menadžera (SAM) Dragoljub Damljanović rekao je da je važno brzo implementirati mere koje je Vlada donela, da bi se smanjile posledice po zaposlene i preduzeća.

„Socijalni pritisak je sve veći i veći, jer postoji veliki broj ljudi koji su ostali bez posla, dok privrednici moraju da transformišu svoje biznise da bi mogli da prežive kada sve ovo prođe“, kazao je Damljanović.

Direktor „DHL Global Forwarding“ Nebojša Mandić istakao je da međunarodna logistika funkcioniše i da transport robe ne sme da stane.

„Troškovi su uvećani, naročito u avio-saobraćaju gde ide roba veće vrednosti i gde, ukoliko govorim o uvozu iz Kine, cene su povećane pet puta, ali su klijenti spremni da plate više za sigurnost da svoju robu dobiju“, naveo je Mandić.

Član Izvršnog odbora Delez Srbija Miloš Jauković rekao je da je u tom trgovinskom lancu tražnja za različitim grupama artikala tokom marta bila dva do četiri puta veća, a bilo je ekstrema gde je tražnja bila veća i do 20 puta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga